codziennie nowe aktualizacje
Ser ricotta Galbani – informacje o produkcie
Ser ricotta Galbani to produkt firmy Lactalis Polska – przedsiębiorstwa należącego do francuskiej grupy Lactalis, producenta serów i innych produktów mleczarskich, właściciela marki Galbani, której historia sięga XIX wieku.
Pod marką Galbani dostępne są różnego rodzaju sery, w tym ser ricotta Galbani. Jest to miękki ser niedojrzewający wytwarzany z mleka krowiego i serwatki. Ma uniwersalne zastosowanie kulinarne. Nie zawiera konserwantów, aromatów ani barwników.
W skład sera ricotta firmy Galbani wchodzą: serwatka, śmietanka (z mleka i/lub serwatki), sól, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy.
100 gramów produktu dostarcza: 164 kcal (12 g tłuszczu, 8 g białka, 6 g węglowodanów)
Średnia cena sera ricotta Galbani to 10 złotych za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.
Nasza opinia o serze ricotta Galbani
Ricotta Galbani to lekki ser o słodkawym smaku i niezbyt silnym aromacie. Wyróżnia się niezwykle delikatną, a przy tym kremową konsystencją. Pachnie przyjemnie, choć niezbyt intensywnie. Ma apetyczny biały kolor. Jego neutralny smak sprawia, że produkt ma bardzo szerokie, właściwie uniwersalne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzi się jako baza różnego rodzaju serników – pieczonych i tych na zimno. Dobrze smakuje jako dodatek do pieczywa. Z powodzeniem można zastąpić nim smarowidło do chleba, a także śmietanę. Doskonale komponuje się z warzywami, mięsem i rybą. Można wykorzystać go podczas robienia sosów, a także farszu do naleśników czy pierogów.
Lista składników sera ricotta Galbani nie budzi większych zastrzeżeń. Produkt ma krótki i dobry skład – zawiera niemal same naturalne składniki. Jedyne wątpliwości pojawić się mogą przy regulatorach kwasowości. Poza tym nie znajdziemy tu żadnych sztucznych dodatków.