1037 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zupki chińskie – skąd pochodzą i czy są zdrowe?

zupka chińska

4.0 Opinie (1)

zupka chińska

Zupka chińska to inaczej zupka błyskawiczna. Istotnie też jest zwykle gotowa dosłownie w kilka chwil. Tego typu dania można kupić praktycznie wszędzie. Co ciekawe, wcale nie powstały w Chinach! Ale czy wiesz, skąd pochodzą? O ich historii piszemy poniżej. Wyjaśniamy również, czy zupka chińska jest zdrowa. Podajemy najpopularniejsze marki dań instant i ich orientacyjne ceny.

Zupka chińska – co to właściwie jest?

Przygotowanie zupki chińskiej nie zajmuje więcej niż kilka minut. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych ani specjalnych naczyń czy przyrządów kuchennych. Z reguły wystarczy wrzątek, miseczka oraz łyżka. Potem potrzeba odrobinę cierpliwości i posiłek gotowy. Zupka jest przy tym tania i ogólnodostępna. Czym więc jest to niezwykle danie, które można przyrządzić dosłownie w okamgnieniu?

Zupka chińska to inaczej zupka błyskawiczna czy danie instant. Jest to produkt spożywczy, na który składa się sprasowany makaron oraz dodatki w różnej formie: sproszkowane lub suszone przyprawy, warzywa, tłuszcz itd. Występuje w przeróżnych wariantach smakowych.

Warto przy tym zwrócić uwagę, że nazwy "zupka chińska" używamy często w sposób umowny. To znaczy, że określamy tak nie tylko dania instant nawiązujące do kuchni azjatyckiej, ale także różne inne zupki czy makarony w torebkach. Na rynku są przecież dostępne dania błyskawiczne, takie jak zupa ogórkowa czy pomidorowa, barszcz, rosół.

Kilka słów o historii zupek chińskich

Wydawałoby się, że sprawa jest oczywista. Określenie "zupka chińska" wskazuje przecież wyraźnie na kraj jej pochodzenia. Czyżby?

Nic bardziej mylnego. Wbrew obiegowej nazwie błyskawiczne dania w torebkach wcale nie wywodzą się z Chin. Ponieważ ojczyzną zupki chińskiej jest... uwaga, uwaga!...Japonia.

Za ich twórcę uznaje się Momofuku Ando. Ten Japończyk z Tajwanu miał dobre intencje i określony cel. Chciał zwalczać skutki niedoboru żywności, z jakim wciąż zmagano się w Kraju Kwitnącej Wiśni po II wojnie światowej. Wpadł więc na pomysł – można powiedzieć – genialny. Jego realizacja wcale nie była przy tym taka prosta. Przedsięwzięcie zajęło więc trochę czasu i niepozbawione było licznych trudności.

Swoją premierę zupka chińska miała w końcu w 1958 roku. Wówczas w sprzedaży pojawiło się pierwsze danie, które wzorowane było na ramenie. Co ciekawe, początkowo był to towar luksusowy. Nie trzeba było jednak czekać długo, żeby również inni dostrzegli w tym dobry biznes. Tym samym już na początku lat 60. działalność rozpoczęła w Wietnamie firma konkurencyjna.

W Polsce zupki chińskie pojawiły się nie tak znowu dawno. Na nasz rodzimy rynek wprowadzone zostały w latach 90. XX wieku. Dziś można je kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym.

Czy zupka chińska jest zdrowa?

Wystarczy rzut oka na skład zupki chińskiej, aby odpowiedzieć sobie na tytułowe pytanie. Zamieszczona na opakowaniu lista składników zwykle rozciąga się na kilka długich linijek. Wśród poszczególnych pozycji nie brakuje sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku itd. Trudno zatem ukryć, że jest to żywność wysokoprzetworzona i właściwie pozbawiona wartości. Próżno tu szukać jakichkolwiek witamin, minerałów czy innych cennych dla zdrowia składników.

Mało tego, bo zupki chińskie są zasadniczo szkodliwe. Zawierają szereg syntetycznych substancji, konserwantów, rafinowany olej itd. A jak wiadomo, takie dodatki do żywności mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.

zupka chińska rosół
Zupka chińska - rosół / Shutterstock

Nie dajmy się przy tym zwariować. Jeśli raz na ruski rok zjemy zupkę chińską, prawdopodobnie nic nam się nie stanie. Zdrowej (!) osobie okazjonalne spożycie dania instant nie powinno bowiem w żaden sposób zaszkodzić. Produkty tego rodzaju mogą więc od czasu do czasu sprawdzić się jako zastępnik ciepłego posiłku w takich okolicznościach jak np. biwak.

W żadnym razie nie zalecamy jednak ich jedzenia na co dzień. Są to produkty praktycznie bezwartościowe jeśli chodzi o substancje odżywcze. Nigdy nie zastąpią pełnowartościowego posiłku ze świeżych składników. Wyróżniają się za to wysoką zawartością węglowodanów prostych. Dostarczają energii, ale na krótko.

A ile kalorii ma zupka chińska? Jedna porcja po przygotowaniu to średnio 300-400 kcal. Nie jest to mało jak na "wodę z przyprawami i makaronem". Ten ostatni dostarcza zresztą najwięcej kalorii.

Poza tym pozostaje jeszcze kwestia preferencji smakowych. Nie każdemu przecież zupki chińskie odpowiadają. Chociaż oczywiście mają swoich amatorów. Takie dania są intensywne i wyraziste w smaku. Do tego bardzo słone. Za takie ich właściwości odpowiadają przede wszystkim glutaminian sodu, sól, olej palmowy itp.

Ile kosztuje zupka chińska? Znane marki i średnie ceny

Średnia cena zupki chińskiej to ok 2-3 zł. Dzisiaj praktycznie w każdym sklepie spożywczym można ją kupić. Wybór jest spory. Zarówno pod względem marek, jak i wariantów smakowych. Na sklepowych półkach piętrzą się dania w typie azjatyckim, choć nie brakuje również nawiązań do innych kuchni.

Jeśli chodzi o marki, to jedną z najbardziej znanych jest od dawna Vifon. Kultowy produkt firmy to oczywiście Złoty Kurczak.

Ostatnio popularnością cieszą się zupki chińskie Buldak – kojarzone jako wyjątkowo pikantne. Do wyboru mamy także dania marki Oyakata.

Z kolei Amino produkuje zupki, których smaki stanowią wyraźne nawiązanie do kuchni polskiej. Na rynku są jeszcze dania marki Knorr w rozmaitych wersjach.

Opinie o Zupki chińskie – skąd pochodzą i czy są zdrowe? - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 7 =

Podobne