codziennie nowe aktualizacje
Wafle ryżowe – czy są zdrowe?
Wafle ryżowe to dziś bardzo popularna forma przekąski, a w wielu przypadkach również alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Wafle są smaczne i chrupiące. Do tego lekkostrawne i niezbyt drogie, a także szeroko dostępne. Ale czy można jeść je bez umiaru? Czy są tuczące? Poniżej wszystko o waflach ryżowych.
Wafle ryżowe – co to właściwie jest?
Wafle ryżowe to chrupkie krążki wytwarzane z – jak wskazuje sama nazwa – ryżu białego lub brązowego. Niekiedy zawierają również inne rodzaje zbóż, a także przyprawy czy smakowe polewy.
Kluczowym etapem produkcji wafli ryżowych jest tzw. ekstruzja. Ryż zostaje wówczas poddany działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia, przez co zostaje rozdmuchany i zmienia swoją strukturę. Wypiek odbywa się bez udziału tłuszczu. Gotowy wafel jest lekki i chrupiący.
Dziś wafle ryżowe są niezwykle popularne. Doskonale sprawdzają się w roli przekąski. Często stanowią zdrowszą alternatywę dla chipsów czy innych niezbyt zdrowych produktów. Wcale nierzadko wykorzystywane są jako lekki zastępnik chleba czy bułek. W klasycznej wersji mają zresztą bardzo neutralny smak. To sprawia, że wybór dodatków jest właściwie nieograniczony.
Rodzaje, smaki i warianty wafli ryżowych
W klasycznym wariancie wafle ryżowe to krążki naturalne bez dodatków smakowych o delikatnym, neutralnym smaku. Taki produkt można chrupać solo, a także łączyć z innymi dodatkami – zarówno słonymi, jak i słodkimi. Warzywa i wędlina? Śmiało! A może masło orzechowe, krem czekoladowy albo dżem? Nic nie stoi na przeszkodzie.
W sklepach często można też kupić wafle z solą morską, a także pieprzem czy innymi przyprawami i ziołami. Na półkach znajdziemy wafle o różnych smakach (np. paprykowe, o smaku barbecue, sera, śmietanki z cebulą itd.). Są także krążki z czarnuszką, chia, komosą ryżową, a nawet z wasabi! To jednak wciąż nie wszystko!
Producenci prześcigają się w pomysłach. Dziś jesteśmy już więc przyzwyczajeni do wafli ryżowych w polewie czekoladowej. Mamy do wyboru czekoladę mleczną, deserową i gorzką. Bez trudu kupimy krążki w białej polewie jogurtowej, a także smakowej (np. truskawkowej, malinowej czy mango).
Wybór jest zatem – jak widać – ogromny!
Wafle ryżowe – zdrowa przekąska czy pułapka kaloryczna?
Trudno zaprzeczyć, że wafle ryżowe mogą być elementem zdrowego jadłospisu. Są przecież bardzo smaczne, a przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne. Nie zawierają tłuszczu. Jeden krążek to zaledwie 30-40 kcal. W wielu przypadkach można śmiało zastępować nimi normalne pieczywo czy traktować je jako lekką przekąskę.
Dużym atutem jest wygodna forma, a także brak sztucznych dodatków. Często na liście składników znajdziemy wyłącznie ryż. Skład jest zwykle krótki i prosty. Wafelki są bezglutenowe, co na pewno jest dobrą wiadomością dla osób z nietolerancją glutenu i wszystkich unikających glutenu w diecie.
Obok licznych zalet wafle ryżowe mają też pewne wady. To po pierwsze wysoki indeks glikemiczny. A co to dokładnie oznacza? Jedzenie krążków z ryżu może bardzo szybko podnieść poziom cukru we krwi. W związku z tym na pewno nie zaleca się ich diabetykom oraz osobom z insulinoopornością.
Co więcej, gwałtowny skok glukozy powoduje, że uczucie głodu zaraz wraca. Lepiej więc, by osoby stosujące diety redukcyjne raczej unikały ryżowych wafelków. Nietrudno się przecież domyślić, że pobudzone łaknienie nie sprzyja odchudzaniu.
Pamiętajmy też, że jest to produkt przetworzony. Dostarcza więc niewiele witamin i wartości odżywczych i jest ubogi w błonnik. Pod względem dostarczonych składników dużo będzie więc zależeć od użytych dodatków.
Warto zatem – jak zazwyczaj – zachować umiar i zdrowy rozsądek. Na pewno nie należy rezygnować z produktów bogatych w węglowodany złożone na rzecz wafli ryżowych. W przypadków zdrowych osób nie ma jednak większych przeciwskazań do okazjonalnego spożywania krążków czy urozmaicania nimi swojego menu.
Popularne marki wafli ryżowych
Dziś wybór wafli ryżowych jest ogromny. Właściwie w każdym sklepie i markecie znajdziemy ich kilka rodzajów. Popularne marki to na pewno Sonko i Sante. Bardzo znane są także wafle Kupiec. Często wybieramy produkty marki Good Food. Sięgamy po krążki Dzik.
Wafle ryżowe z Biedronki i Lidla znajdziemy w sklepach sieci. Tego rodzaju produkty oferują też inne marki własne – Auchan i Carrefour. Specjalnie dla dzieci produkowane są wafle HiPP.

















