1015 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ciastka – rodzaje, historia, znane marki

ciastka z kremem

4.0 Opinie (1)

ciastka z kremem

Ciastka, ciasteczka... Któż ich nie lubi? Jedne są kruche i chrupiące, a inne wilgotne, miękkie i delikatne. Są ciasteczka czekoladowe, maślane i orzechowe. Nadziewane i przekładane. Występują w różnych smakach i rozmaitych kształtach. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Ale skąd się tak naprawdę wzięły? Czy to wynalazek współczesności? Jakie są rodzaje ciastek? Dowiedz się wszystkiego o tych słodkich smakołykach. 

Ciastka – co to właściwie jest?

Ciastko to rodzaj słodkiego wypieku. To wyrób cukierniczy, który – jak zresztą wskazuje sama jego nazwa – jest raczej niewielki, a także przeznaczony na jedną porcję. Trudno przy tym o jednoznaczną i ogólnie obowiązującą definicję ciastka. Ciasteczka mogą być bowiem rozmaite.

Wypiekane są z różnego rodzaju ciasta. Mogą to być więc ciastka kruche, francuskie, drożdżowe, migdałowe, biszkoptowe, parzone, piernikowe itd. Mają różne kształty, wielkości, smaki. Najczęściej zawierają jakieś dodatki, np. krem, owoce, cukier, galaretkę, orzechy, kawałki czekolady itd. Dziś często można też spotkać ciastka wegańskie (wypiekane bez produktów pochodzenia zwierzęcego) i bezglutenowe (wytwarzane bez produktów zawierających gluten). Do rodziny ciastek zalicza się niekiedy również słone wypieki, takie jak na przykład krakersy.

Ciasteczka są zwykle traktowane jako słodka przekąska. Serwowane są też w ramach deseru. Czasami niektóre wykorzystywane są jako składnik tzw. ciast bez pieczenia (np. biszkopty, herbatniki, ciastka Oreo).

ciastka z kawałkami czekolady
Ciastka z kawałkami czekolady / Shutterstock

Krótka historia ciastek

Wszyscy kochamy ciasteczka. Te słodkie wypieki znane są w końcu na całym świecie. Ze świecą szukać więc kogoś, kto nimi pogardzi. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Świetnie smakują solo, a także do aromatycznej kawy czy herbaty. Niektóre zajęły nawet swoje stałe miejsce w literaturze i kulturze. Bo i któż nie kojarzy na przykład magdalenek Prousta? Te małe ciasteczka w kształcie muszelek zjadane w towarzystwie lipowej herbaty powodują u bohatera francuskiej powieści wielką rozkosz, budzą emocje i poruszają jego pamięć. Nie bez powodu...

Z całą pewnością warto więc wiedzieć, że historia ciastek sięga korzeniami daleko, daleko wstecz, a ich walory doceniali już starożytni. Ciasteczka wypiekane były w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Bazowano wówczas głównie na takich składnikach jak miód i orzechy, i oczywiście mąka. Ciasteczkami zajadano się także w średniowieczu, wzbogacając je korzennymi przyprawami.

Ludzie renesansu ciastka traktowali zaś niekiedy jak prawdziwe dzieła sztuki. W baroku słodkie smakołyki serwowane były na dworach szlacheckich i magnackich.  XIX-wieczna rewolucja przemysłowa pozwoliła zaś produkować ciastka na masową skalę. Wtedy też wprowadzono szereg nowych surowców wykorzystywanych do ich produkcji.

Rodzaje ciastek

Do najpopularniejszych rodzajów ciastek można zaliczyć m.in.:

  • ciasteczka kruche – wypiekane na bazie mąki, masła, cukru i jajek, mają różne kształty i wielkości, często zawierają rozmaite dodatki;
  • ciastka biszkoptowe – bazę stanowią tu jajka, mąka oraz cukier, są leciutkie, puszyste i bardzo delikatne wypieki, często występują jako okrągłe,
  • ciastka maślane – wytwarzane przy użyciu dużej ilości masła, mogą mieć różne formy i dodatki,
  • ciastka piernikowe – najważniejsze składniki w tym przypadku to miód oraz przyprawy korzenne, występują często jako lukrowane lub w polewie czekoladowej.

W zestawieniu rodzajów ciastek można wymienić również ciasteczka owsiane (z wysoką zawartością płatków owsianych), makaroniki (wypiekane na bazie mąki migdałowej i białek jaj), bezy (z ubitych białek jaj i cukru), ciasteczka brownie (z dużą ilością czekolady), kokosanki (wypiekane na bazie białek jaj i wiórków kokosowych) i wiele, wiele innych.

Z uwagi na formę wyróżnia się też ciasteczka przekładane (np. markizy złożone z dwóch ciastek i masy pomiędzy nimi), nadziewane (wypełnione np. dżemem, kremem), formowane (wyciskane za pomocą szprycy cukierniczej lub specjalnej maszynki itd.

ciastka z dźemem
Ciastka z dżemem / Shutterstock

Ciastka – popularne marki

Obecnie mamy do wyboru wiele różnego rodzaju ciasteczek. Aż trudno się czasem oprzeć, kiedy wypełniają sklepowe półki.

Do jednych z bardzo popularnych dziś produktów należą ciastka Oreo, Jeżyki i Pieguski. Klienci chętnie wybierają również takie marki jak Hit, Leibniz, Dare oraz Lotus. Warto skusić się też na ciastka z Milki, Krakuski, Belvita czy ciastka paryskie.

Na rynku dostępne są ponadto Bonitki, wyroby marki Nutella, Fornetti, Dr Gerard, Sondey oraz Frank&Oli.

Opinie o Ciastka – rodzaje, historia, znane marki - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

31 − = 21

Podobne