codziennie nowe aktualizacje
Lotus ciastka – co to jest? Informacje o firmie, produkcie i cenie
Lotus ciastka to produkt belgijskiej firmy Lotus, znanej od lat 30. XX wieku z produkcji kultowych herbatników, a potem także kremu ciasteczkowego.
Najbardziej znanym produktem marki są ciastka Lotus Biscoff. To karmelizowane, korzenne herbatniki. Ciasteczka mają prostokątny kształt i na wierzchu napis Lotus. Jest to produkt wegański, bez GMO. Nie zawiera środków konserwujących, sztucznych barwników ani aromatów.
Średnia cena ciastek marki Lotus wynosi 5-7 złotych za opakowanie zawierające 125 gramów produktu.
Ciasteczka można kupić w wielu sklepach spożywczych stacjonarnych i internetowych, marketach, dyskontach itd. Dostępne są też w opakowaniach o wadze 250 gramów.
Ciastka Lotus – lista składników, kcal, wartość odżywcza
Składniki ciastek Lotus: mąka pszenna, cukier, oleje roślinne (olej palmowy, olej rzepakowy), syrop kandyzowany, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), mąka sojowa, sól, cynamon.
Producent deklaruje, że olej palmowy pochodzi ze zrównoważonych i certyfikowanych plantacji.
100 gramów ciasteczek dostarcza 484 kcal.
Ta sama ilość produktu to: 19 g tłuszczu (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8 g), 72,6 g węglowodanów (w tym cukry 38,1 g), 4,9 g białka, 0,92 g soli.
Czy ciastka marki Lotus są naprawdę takie smaczne? Nasza opinia
Lotus ciastka to – naszym zdaniem – dość niepozorny, ale wyjątkowy produkt. Pewnie nie bez przyczyny uchodzi za kultowy. Ciasteczka powinny zasmakować miłośnikom kruchych herbatników i korzennych smaków. Trzeba jednak przyznać, że nie każdemu muszą przypaść do gustu.
Wyczuwalna jest tu cynamonowa nuta, a także karmelowy posmak. Nie jest to jednak bardzo silny korzenny aromat. Co więcej, smak ciastek Lotus określić można również jako słodko-słony. To ciekawe połączenie, ale być może nie dla każdego. Herbatniki przyjemnie chrupią. Nie są suche, raczej dość tłuste. Prezentują się przy tym estetycznie i ładnie pachną.
Ich skład jest całkiem w porządku – prosty, krótki, bez sztucznych dodatków i konserwantów.
Ciastka Lotus znakomicie smakują zjadane do herbaty czy kawy – zwłaszcza gorzkiej. Z powodzeniem są wykorzystywane również w roli składnika ciast i deserów. Bez wątpienia warto ich spróbować i posmakować, a także poznać kultową markę.