codziennie nowe aktualizacje
Twaróg Piątnica – informacje o produkcie
Twaróg Piątnica to produkt firmy Piątnica – polskiej spółdzielni mleczarskiej, której historia sięga połowy XIX wieku, słynącej m.in. z wprowadzenia na rynek polski serka wiejskiego.
Pod marką Piątnica dostępne są różnego rodzaju twarogi. Jednym z częściej wybieranych produktów z tej grupy jest natomiast Twaróg Wiejski Piątnica półtłusty. Jest to ser twarogowy o zawartości tłuszczu 4%, wytwarzany na bazie pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem żywych kultur bakterii. Nie zawiera sztucznych aromatów ani barwników. Ma tradycyjny kształt klinka. Dostępny jest w opakowaniu z możliwością wielokrotnego otwierania. Produkt dostępny jest również w wersji tłustej, chudej oraz półtłustej BIO.
W skład twarogu Piątnica wchodzą: mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych,
100 gramów produktu dostarcza: 147 kcal (8g tłuszczu, 15 g białka, 3,7 g węglowodanów).
Średnia cena twarogu Piątnica to 5-6 złotych za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.
Nasza opinia o twarogu Piątnica
Twaróg Piątnica to bardzo smaczny ser wyróżniający się dobrym i krótkim składem. Ma zwartą, kruchą konsystencję i apetyczny kolor. Pachnie również bardzo przyjemnie. Jego smak jest zaś naturalny, świeży i śmietankowy, a przy tym lekko kwaskowy.
Ser dobrze smakuje zarówno na słono, jak i słodko. Świetnie sprawdza się więc jako dodatek do pieczywa czy baza twarożków ze śmietaną i dodatkami. Z powodzeniem wykorzystać go można również jako składnik ciast, deserów czy innych potraw. Stanowi przy tym bogate źródło białka.
Produkt zawiera wyłącznie mleko i kultury bakterii. Na liście składników nie ma żadnych sztucznych dodatków. Do zalet twarogu Piątnica zaliczyć można także praktyczne opakowanie z opcją wielokrotnego otwierania. Warto też wspomnieć, że ser długo zachowuje świeżość i walory smakowe.