codziennie nowe aktualizacje
Twaróg Strzałkowo – informacje o produkcie
Twaróg Strzałkowo to produkt Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców Strzałkowo – polskiego przedsiębiorstwa zajmującego się przetwórstwem mleka, działającego od 1939 roku.
W ofercie SMU Strzałkowo znaleźć można różnego rodzaju twarogi. Jednym z częściej wybieranych produktów jest przy tym twaróg śmietankowy ze Strzałkowa. Jest to ser mielony o zawartości tłuszczu 16%, wytwarzany na bazie pasteryzowanego mleka krowiego. Zawiera podpuszczę oraz bakterie fermentacji mlekowej. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Dostępny jest w formie zawijaka (350 gramów) oraz w kostce (250 gramów).
W skład twarogu Strzałkowo wchodzą: mleko, podpuszczka, bakteryjna kultura startowa.
100 gramów produktu dostarcza: 222 kcal (16 g tłuszczu, 15 g białka, 4,2 g węglowodanów).
Średnia cena twarogu ze Strzałkowa to 8-9 złotych za opakowanie zawierające 350 gramów produktu.
Nasza opinia o twarogu ze Strzałkowa
Twaróg ze Strzałkowa to niezwykle smaczny ser o wspaniałym aromacie i atrakcyjnej konsystencji. Jego walory smakowe trudno zresztą przecenić. Smak twarogu jest bowiem łagodny i bardzo śmietankowy – określenie w nazwie produktu nie jest więc w żadnym razie pustą nazwą, bo idealnie oddaje jego charakter. Ser pachnie przy tym apetycznie i zachęcająco. Ma także bardzo kremową, lekką, mazistą konsystencję.
Z powyższymi zaletami współgra prosty i naturalny skład. Twaróg składa się wyłącznie z mleka krowiego, a do jego produkcji użyto podpuszczki i bakterii mlekowych. Nie zawiera żadnych sztucznych substancji ani dodatków. Jest to więc produkt wartościowy i zdrowy, stanowiący bogate źródło białka i innych cennych składników.
Twaróg Strzałkowo wspaniale smakuje zarówno na słodko, jak i słono. Świetnie sprawdzi się jako baza past kanapkowych i twarożków z dodatkiem warzyw lub owoców. Doskonale zachowuje się także jako składnik serników (a także innych wypieków), klusków i placków, farszy do naleśników i pierogów itd.