codziennie nowe aktualizacje
Twaróg Łowicz – informacje o produkcie
Twaróg Łowicz to produkt OSM w Łowiczu – polskiego przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją mleka i nabiału, działającego na rynku od 1906 roku.
Pod marką Łowicz dostępne są różnego rodzaju twarogi. Jednym z częściej wybieranych produktów z tej grupy jest natomiast twaróg Łowicz półtłusty klinek. Jest to ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem żywych kultur bakterii mlekowych. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Ma kształt klinka. Produkt występuje również w wersji tłustej i chudej. Sprzedawany jest w opakowaniu z możliwością wielokrotnego otwierania.
W skład twarogu Łowicz wchodzą: mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej.
100 gramów produktu dostarcza: 111 kcal (3,5 g tłuszczu, 16 g białka, 16 g węglowodanów)
Średnia cena twarogu Łowicz to 5-6 złotych za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.
Nasza opinia o twarogu Łowicz
Twaróg Łowicz to bardzo smaczny ser, który świetnie sprawdzi się zarówno jako baza twarożków i past kanapkowych, jak i samodzielny dodatek do pieczywa. Dobrze smakuje na słono i na słodko. Z powodzeniem może być więc wykorzystywany jako składnik wypieków (np. serników), klusków i placków czy farszu do naleśników i pierogów.
Jego smak jest łagodny, bardzo mleczny, z charakterystyczną kwaskowatością tradycyjnego twarogu, a zapach naturalny i zachęcający. Ser wyróżnia się również atrakcyjną konsystencją – zwartą, a przy tym lekką. Bardzo dobrze się kroi i rozdrabnia. Ma apetyczną białą barwę.
Za wyjątkowy smak i inne walory odpowiedzialne są zaś naturalne składniki wysokiej jakości. Twaróg marki Łowicz ma bardzo dobry skład. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a produkowany jest wyłącznie na bazie mleka z dodatkiem żywych kultur bakterii.
Warto również wspomnieć o praktycznym opakowaniu, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Pozwala to na zachowanie świeżości sera przez dłuższy czas.