codziennie nowe aktualizacje
Ser cheddar Mlekovita – informacje o produkcie
Ser cheddar Mlekovita to produkt firmy Mlekovita – polskiej spółdzielni mleczarskiej, działającej od ponad 90 lat, będącej największym przedsiębiorstwem mleczarskim w Europie Środkowo-Wschodniej.
Pod marką Mlekovita dostępne są różnego rodzaju sery, w tym ser cheddar. Jest to twardy ser dojrzewający, wytwarzany na bazie krowiego mleka pasteryzowanego. Ser dostępny jest w plastrach, a także w bloku i kawałkach. Oferta firmy obejmuje ponadto ser cheddar wiórki oraz ser cheddar topiony.
W skład sera cheddar od Mlekovity wchodzą: mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, barwnik karoteny.
100 gramów produktu dostarcza: 379 kcal (31 g tłuszczu, 25 g białka, 0 g węglowodanów)
Średnia cena sera cheddar marki Mlekovita to 6-7 złotych za opakowanie zawierające 150 gramów produktu.
Nasza opinia o serze cheddar Mlekovita
Cheddar Mlekovita to dość smaczny ser, który sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy też samodzielna przekąska. Z powodzeniem użyć go można w roli składnika potraw na ciepło, takich jak zapiekanki, tosty, pizza, burgery. Dobrze łączy się z warzywami, mięsem, a także makaronem.
Trudno jednak o zachwyty nad jego właściwościami. Ser nie jest wprawdzie niesmaczny, ale daleko mu do walorów prawdziwego cheddara. W gruncie rzeczy pod względem smaku niewiele różni się od zwykłego sera. Brakuje mu wyrazistości i ostrości. Jego konsystencja jest przy tym zbyt krucha i za mało kremowa. Po obróbce cieplnej dobrze się topi. Pachnie przy tym dość przyjemnie i apetycznie.
Skład sera cheddar Mlekovita nie wzbudza większych wątpliwości. Produkt zawiera bezpieczne i naturalne składniki. Jedynym zbędnym dodatkiem wydaje się tutaj barwnik.
Cena sera cheddar od Mlekovity jest przy tym korzystna.