codziennie nowe aktualizacje
Pizza mrożona
Zdarzają się takie dni, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie, a lodówka świeci pustkami. W takich sytuacjach zazwyczaj sięgamy po produkty mrożone i jedną z najczęściej wybieranych alternatyw szybkiego obiadu okazuje się pizza mrożona.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pizzy mrożonej?
Większość z nas chce cieszyć się smakiem aromatycznej pizzy w zaciszu domu, bez konieczności samodzielnego przygotowania ciasta. Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzą producenci pizzy mrożonej, którzy co roku poszerzają ofertę swoich produktów. Niestety często zdarza się, że mrożona pizza znacznie odbiega od smaku świeżej włoskiej pizzy. Zatem na co zwracać uwagę przy wyborze tej mrożonej przekąski, by smakowała jak najlepiej?
Kiedy stoimy przed wyborem pizzy mrożonej, warto zwrócić uwagę na skład danego produktu i wybrać ten, który nie będzie zawierał całej gamy szkodliwych składników. W tego typu daniach mrożonych można znaleźć wiele konserwantów i polepszaczy smaku – za pomocą takich dodatków chemicznych jak: azotyn sodu (E250), sorbinian potasu (E202), askorbinian sodu (E301), maltodekstryna, skrobia modyfikowana, uwydatnia się smak ciasta czy samych składników. Wobec tego najrozsądniejszym wyborem będzie zakup takiego produktu, który ma krótki skład.
By uniknąć rozczarowania smakiem mrożonej przekąski, warto zwrócić uwagę również na procentowy skład wszystkich dodatków. W pizzach mrożonych zazwyczaj mamy do wyboru takie dodatki, jak pieczarki, ser i szynka. Procentowa zawartość tych składników będzie bezpośrednio wpływała na smak przekąski, dlatego im więcej zawartości dodatków w składzie, tym lepiej.
Wady i zalety pizzy mrożonej
Pizze mrożone mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Bez wątpienia posiadają one wiele zalet, a największą z nich jest wygoda i szybkość przygotowania. Dlatego są idealną alternatywą dla osób, które żyją w ciągłym biegu i nie mają czasu na to, by przygotować ciepły posiłek. Minimalny nakład sił własnych w przyrządzeniu i dość niskie ceny pizzy mrożonej sprawiają, że staje się ona idealną propozycją na obiad lub kolację.
Z drugiej strony mrożona pizza może okazać się dietetyczną pułapką. Aby po obróbce termicznej smak pizzy wciąż był dobrze wyczuwalny, producenci są zmuszeni dodać więcej soli niż w przypadku tworzenia świeżego posiłku. Jedna porcja mrożonej pizzy z mięsem i serem może zawierać aż 982 mg sodu, a wysoka zawartość soli jest szczególnie niebezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Ponadto skład mrożonej pizzy to w dużej mierze mąka pszenna i dodatki wątpliwej jakości. Często zamiast sera w składzie znajdziemy produkt seropodobny, który ma imitować smak krowiego lub owczego wyrobu mleczarskiego. Nie należy zapominać o tym, że produkty tego typu zawierają ogromne ilości tłuszczów - również nasyconych - które w nadmiernym spożyciu mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Pizze mrożone w Polsce – rynek i dystrybucja
Mrożone pizze cieszą się na rynku sporą popularnością, dlatego w sklepach nie ma najmniejszego problemu z ich zakupem, a wybór smaków jest dość różnorodny. To pozwala na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy, ponieważ za mniej niż dziesięć złotych dostajemy gotowy posiłek, który wystarczy jedynie podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Cena produktu jest zazwyczaj uzależniona od wybranej marki i ilości dodatków w przekąsce. Spośród wielu marek konsumenci najchętniej wybierają pizze firm: Guseppe, Ristorante, Rigga, Proste Historie i Feliciana.
Do najczęściej wybieranych pizz mrożonych należy Guseppe Pizza 4 sery. Przekąska występuje w opakowaniu 335 g i jest dostępna w większości sklepów spożywczych. Za jedno opakowanie pizzy zapłacimy ok. 8 złotych.
Może i to nie jest najzdrowszy posilek, ale przynajmniej szybki i smaczny ;D