codziennie nowe aktualizacje
Sos tatarski Winiary – informacje o produkcie
Sos tatarski Winiary to zimny sos na bazie majonezu wzbogacony kawałkami warzyw. Został wyprodukowany przez polską markę o ugruntowanej pozycji na rynku artykułów spożywczych.
Sos powstał zgodnie z tradycyjną recepturą z dodatkiem uprawianych w Polsce warzyw: ogórka, cebuli i pieczarek. Stosuje się go dla wzbogacenia smaku różnego rodzaju potraw podawanych najczęściej na zimno. Nadaje się do kanapek, sałatek, jajek, wędlin, mięs, śledzi. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu 2 tygodni.
Produkt jest sprzedawany w słoiczkach o pojemności 250 ml. Zawiera ok. 16 porcji wielkości 1 łyżki stołowej. W jednej porcji znajduje się 9,6 g tłuszczu, a jej wartość energetyczna wynosi 92 kcal.
Sos jest łatwo dostępny – można go kupić w większości sklepów spożywczych. Jeden słoiczek kosztuje ok. 5 zł.
Nasza opinia o sosie tatarskim Winiary
Sos tatarski Winiary to godna polecenia alternatywa zarówno dla majonezu, jak i sosu domowej roboty. Produkt ma dość gęstą, kremową konsystencję, która dodaje potrawom delikatności i znakomicie łączy ze sobą składniki w sałatkach. Kawałki suszonych warzyw są w nim wyraźnie wyczuwalne, przez co nadają smaku i charakteru na przykład kanapkom z szynką, majonezem czy jajkiem.
Sos tatarski Winiary cieszy się popularnością wśród konsumentów ze względu na łatwą dostępność, a przede wszystkim bardzo dobry smak i przyjemną konsystencję. Niestety za te ostatnie nie odpowiadają w pełni naturalne składniki. Produkt ma w składzie dość sporo niepotrzebnych dodatków, w tym glukozę, gumę guar w roli zagęstnika i sól wapniowo-disodową (E 385). Spożywany niezbyt często i w umiarkowanych ilościach jest jednak znakomitym dodatkiem do potraw, który można kupić w niewygórowanej cenie.
Naszym zdaniem Sos tatarski Winiary jest wśród tego rodzaju zimnych sosów jedną z najlepszych propozycji na rynku pod względem smaku i stosunku jakości do ceny.