1065 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Burrata – pochodzenie, skład, zastosowanie

burrata

4.0 Opinie (1)

burrata

Burrata to z całą pewnością ser wyjątkowy. To specjalność włoskiego regionu Apulia położonego na południu Włoch. Przypomina nieco mozzarellę i w rzeczy samej ma z nią wiele wspólnego. Skrywa w sobie jednak gęstą śmietankę ze skrawkami sera, którą bez wahania nazwać można jego sercem. Warto więc wiedzieć, czym się jeszcze wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat sera burrata, jego pochodzenia i zastosowania.

Burrata – co to za produkt?

Burrata to włoski ser otrzymywany z mleka krowiego lub bawolego. Wyróżnia się łagodnym, nieco słodkawym smakiem, śnieżnobiałą barwą i kremową konsystencją. Jest miękki i delikatny.

Burrata ma kształt kulki wypełnionej gęstą, półpłynną śmietanką i drobnymi skrawkami mozzarelli – wnętrze po przekrojeniu sera rozkosznie wypływa na zewnątrz. Jest przy tym kremowe i delikatne. Ser produkuje się wyłącznie ze świeżych składników, stąd też jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki.

Należy również wiedzieć, że to produkt opatrzony certyfikatem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Podczas zakupów warto więc zwrócić uwagę na informacje znajdujące się na opakowaniu.

Skąd pochodzi burrata?

Jej ojczyzną jest – podobnie jak wielu innych wspaniałych serów – słoneczna Italia. Burrata wywodzi się dokładnie z południowej części Włoch – konkretnie z włoskiego rejonu Apulia. Historia sera nie jest jednak długa ani zawiła, jak to bywa w przypadku innych włoskich specjałów. Sięga bowiem swoimi korzeniami zaledwie 100 lat wstecz. Co ciekawe, wyrób powstał podobno nieco przypadkowo z poprodukcyjnych resztek mozzarelli, które zamierzono po prostu w jakiś sposób wykorzystać. Za jego ojca uznaje się zaś Lorenzo Bianchici, właściciela farmy w rejonie Apulia.

Dowiedz się więcej o tym serze / Shutterstock

Burrata nie należy do tak znanych serów jak np. mozzarella czy ricotta. Niemniej jednak popularność tego wyrobu w ostatnim czasie znacznie wzrosła, również w Polsce. Obecnie ser można znaleźć w ofercie większości supermarketów. Jest tym samym coraz chętniej i częściej kupowany. Nie ma się zresztą czemu dziwić – zachwyca smakiem i formą.

Trudno też nie zauważyć, że Włosi mają prawdziwy talent do serów, nawet jeśli robią je przez przypadek.

Ser burrata w kuchni

Burrata to produkt o dość szerokim zastosowaniu kulinarnym. Zasadniczo przyda się wszędzie tam, gdzie dotychczas używaliśmy mozzarelli. Świetnie sprawdzi się więc jako samodzielna przekąska – polany oliwą i oprószony solą i pieprzem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i świeżych ziół, szczególnie pomidorów i bazylii. Dobrze komponuje się też z listkami mięty i rukoli. Będzie wspaniałym składnikiem różnego rodzaju sałatek.

Burrata z powodzeniem może być spożywana także z chrupiącym pieczywem, np. jako dodatek do kanapek. Ten smaczny włoski ser doskonale sprawdzi się na pizzy i w innych zapiekanych daniach. Śmiało można dodać go do makaronu.

Burrata – marki i ceny  

Ser burrata w ostatnim czasie znacznie zyskał na popularności, dlatego też można kupić go w wielu sklepach. Jednym z chętniej wybieranych produktów jest przy tym ten z Biedronki. Klienci często sięgają również po ser z Lidl.

Średnia cena produktu to 5-7 złotych za 125 gramów.

Opinie o Burrata – pochodzenie, skład, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 13 =
Powered by MathCaptcha

Podobne