codziennie nowe aktualizacje
Ser wędzony – opis, kcal, zastosowanie. Czy jest zdrowy?


Ser wędzony to ser o charakterystycznym smaku, złocistym kolorze i dymnym aromacie. Trudno pomylić go z innym. Wyrób jest zresztą powszechnie lubiany i bardzo chętnie kupowany. Ale czym tak naprawdę jest? Co go wyróżnia na tle innych? Jak smakuje? Jak można wykorzystać go w kuchni? Poniżej wszystko o serze wędzonym.
Ser wędzony – ogólne informacje
Ser wędzony to ser, który przeszedł proces wędzenia. Jest to więc produkt nabiałowy wytwarzany na bazie mleka, a następnie poddany działaniu dymu. Samo wędzenie stanowi końcowy etap procesu produkcyjnego. Odpowiada przy tym za zmianę smaku, zapachu i wyglądu wyrobów. Zasadniczo wędzić można praktycznie każdy gatunek sera. Wędzeniu poddaje się więc sery żółte, białe, pleśniowe itd., wytwarzane z mleka krowiego, owczego lub koziego.
Wędzony ser ma wyrazisty i dość intensywny smak, a także bardzo charakterystyczny aromat. W procesie wędzenia zyskuje dodatkowo złocisto-miodową lub brązową skórkę. W wyniku obróbki znacznie wydłuża się też jego termin przydatności do spożycia. Wędzenie to zresztą jedna z często stosowanych metod konserwacji żywności, i to od bardzo dawna.
Wartości odżywcze sera wędzonego
Wiele osób zastanawia się, czy wartości odżywcze sera wędzonego różnią się w jakiś istotny sposób od normalnego sera. Jak to więc właściwie jest?
Na początek trzeba wspomnieć, że samo określenie „ser wędzony” to dość ogólne pojęcie, pod którym kryją się zarówno sery żółte, jak i białe twarogowe. Trudno więc o jednoznaczne informacje w tym zakresie.
Przykładowo żółty ser wędzony zapewni nam około 320-350 kcal w stugramowym kawałku. 100 gramów oscypka to jakieś 380 kcal. Mały serek w charakterystycznym kształcie dostarczy nam zaś około 110-120 kcal. Tego rodzaju sery zawierają przy tym średnio 20-30 gramów tłuszczu i 20-25 gramów białka przy znikomej lub zerowej zawartości węglowodanów.
Nieco inaczej wygląda to przy wędzonym serze twarogowym, który jest znacznie mniej kaloryczny. 100 gramów produktu to około 200-220 kcal i 10-20 gramów tłuszczu. Wszystko zależy oczywiście od konkretnego produktu.

Do czego wykorzystuje się wędzony ser?
Trudno nie przyznać, że wędzony serek smakuje znakomicie. Ma swój charakter – tak naprawdę obojętnie od gatunku. Świetnie sprawdzi się więc w roli przekąski. Może być jedzony samodzielnie w formie plasterków albo kwadracików czy też jako element deski serów. Śmiało można użyć go również jako składnika kanapek i sałatek.
Co więcej, doskonale wypada także na ciepło. Ręka w górę, kto nie lubi grillowanych oscypków? Chyba tylko nieliczni. Gorące oscypki z kremowym wnętrzem oczywiście najlepiej smakują na tle górskiego krajobrazu. Ale i te upieczone w domu mogą być pyszne. Zwłaszcza w towarzystwie żurawiny.
Zresztą na ciepło smaczne są nie tylko przysmaki od górali. Właściwie wszystkie wędzone sery można wykorzystać podczas przyrządzania różnych zapiekanek, np. makaronowych, warzywnych itd. Są ciekawym dodatkiem do tarty czy pizzy. Wędzone twarogi doskonale wypadają zaś w farszu do pierogów i naleśników.
Czy sery wędzone są zdrowe?
Amatorzy sera wędzonego zapewne zgodzą się z tym, że jego walory smakowe są niepodważalne. Obojętnie zresztą o jakim gatunku mowa, bo każdy uzupełniony o dymny smak i aromat jest wyjatkowy. Smakosze tych niezwykłych wyrobów mają jednak niekiedy wątpliwości, czy ser wędzony jest zdrowy. Pytanie nie jest zresztą zupełnie bezzasadne.
Zasadniczo zwykle największe zastrzeżenia dotyczą wpływu dymu wędzarniczego na dobrostan ludzkiego organizmu. I rzeczywiście ten może wpływać na nas niekorzystnie. Sery poddane wędzeniu jedzone z umiarem nie powinny jednak nikomu zaszkodzić.
Zawsze też przecież warto dbać o urozmaiconą dietę, w której tego rodzaju wyroby mogą czasami gościć. Są one zresztą bogatym źródłem białka, wapnia, fosforu i innych cennych witamin oraz minerałów.
Pamietajmy przy tym, aby zwracać uwagę na listę składników i wybierać produkty o najbardziej naturalnym składzie.