codziennie nowe aktualizacje
Jogurt naturalny


Jogurty naturalne należą do ulubionych przekąsek osób dbających o zdrowie i linię. Zawierają potrzebne jelitom żywe kultury bakterii, ponadto wyróżniają się niską kalorycznością. Są lekkostrawne, stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, witamin z grupy B i magnezu. Niektóre z nich zawierają prebiotyki, bardzo wskazane podczas antybiotykoterapii. Nie wszystkie jednak mają równie wartościowy skład.
Rodzaje i marki jogurtów naturalnych
Jogurty naturalne mają różną konsystencję – od lekkiej i delikatnej do gęstej. Mają też różną zawartość tłuszczu. Występują w wersjach:
- 0% tłuszczu, czyli light (są to produkty na ogół tańsze),
- bez laktozy (dla osób z nietolerancją tego cukru),
- eco i bio (tutaj zawsze cena idzie w górę),
- z mleka koziego lub owczego (są one jednak o kilka lub nawet kilkanaście złotych droższe od tradycyjnych wyrobów z mleka krowiego).

Wśród najpopularniejszych i ogólnodostępnych marek należy wymienić: Zott Primo, Bakoma, Piątnica, Włoszczowa, Augustowski jogurt naturalny, Maluta, Bieluch, Danon, Hey, Milko, OSM Prudnik, Głubczycki jogurt naturalny, Jana, Mlekovita, Maćkowy, Mlekpol sokólski. Większość jogurtów naturalnych sprzedawana jest w plastikowych kubeczkach o różnej objętości – 140 g, 150 g, 200 g, 330 g, 370 g, 400 g.
Jogurt naturalny typu greckiego
Popularne i przydatne w kuchni są jogurty typu greckiego. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do sosów, dipów, sałatek, zup – w zastępstwie majonezu czy śmietany. Są gęstsze od tradycyjnych jogurtów i z reguły mają też więcej tłuszczu.
Jogurty naturalne typu greckiego produkuje m.in. Bakoma, Milko, Bieluch oraz marka Greek Style. Są one droższe od tradycyjnych jogurtów naturalnych.
Jogurt naturalny z prebiotykami
Na początku warto wyjaśnić, że naturalne probiotyki (dobre bakterie) zapobiegają wzdęciom i zaparciom, wspomagają trawienie, a także wspierają odporność całego organizmu. Przetwory mleczne należą do naturalnych probiotyków, czyli produktów zawierających dobre bakterie. Na opakowaniach godnych polecenia jogurtów naturalnych zawsze można znaleźć informację, których szczepów bakterii użyto do ich produkcji. Warto wybierać jogurty o jak najkrótszym składzie, najlepiej bez cukru. Jogurty z prebiotykami produkuje m.in. Bieluch.

Ceny i opinie
Jeden z najpopularniejszych i najtańszych jogurtów naturalnych to Zott Primo. Za opakowanie 180 g Zott Primo jogurt naturalny płacimy około 1,1–1,6 zł (zdarzają się promocje 0,99 zł). Konsumenci cenią go za dobry smak i skład (brak mleka w proszku), bardzo przystępną cenę i dostępność. Inne dobrze oceniane produkty już niekoniecznie są najtańsze, na przykład: Bakoma jogurt gęsty naturalny (390 g za 3–4 zł; 150 g – 1,8 zł) oraz Danon łagodny jogurt naturalny (165 g za ponad 2 zł; 290 g za około 2,5 zł; 370 g za około 4,3 zł). Ten ostatni produkt ma bardzo delikatny smak, płynną konsystencję (sprzedawany jest w wygodnej do picia plastikowej butelce) i zapewne z tych względów jest często kupowany dla dzieci.
Trzeba tutaj zaznaczyć, że ceny jogurtów naturalnych różnią się w zależności od sklepu czy dystrybutora oraz aktualnych promocji. Warto natomiast pamiętać, że wartościowy jogurt naturalny ma w swoim składzie tylko mleko (ewentualnie mleko pasteryzowane i śmietankę) oraz kultury bakterii jogurtowych.