codziennie nowe aktualizacje
Lody – mroźna przyjemność


Lody są jednym z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych deserów. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Podobno rozsmakowano się w nich już 5 tysięcy lat temu w Chinach, choć nie ma co do tego pełnej zgodności. Pewne jest jednak, że znane są człowiekowi od bardzo dawna. Lody początkowo jadano jedynie na królewskich dworach i w elitarnych kawiarniach, ale z biegiem czasu stały się powszechnie dostępnym przysmakiem. Niewątpliwie warto więc dowiedzieć się nieco więcej na ich temat.
Czym właściwie są lody?
To rodzaj mrożonego deseru, który powstaje w wyniku zamrażania masy przygotowanej z mleka, jaj, cukru itd. lub soków owocowych. Są powszechnie lubianym przysmakiem i jednym z najpopularniejszych deserów, jadanym szczególnie chętnie latem.
Zwykle sporządzane są na bazie świeżego mleka i żółtek jaj, a także śmietanki i cukru. Lody, do których produkcji używa się wody, cukru oraz owocowych dodatków, to tzw. sorbety.
Obecnie produkcja lodów oparta jest na współczesnych technologiach, które obejmują m.in. proces emulgacji i rozbijania cząsteczek tłuszczu. Podczas produkcji lodów często wykorzystuje się także ciepły azot. Pozwala to na uzyskanie kremowej i puszystej konsystencji pozbawionej kryształków lodu. Dobre lody nie powinny być więc twarde ani zbyt zmrożone.

Kilka słów o historii lodów
Istnieje kilka teorii na temat historii pierwszych lodów. Według jednej z nich pierwowzorem dzisiejszych mrożonych przysmaków były owocowe desery z dodatkiem lodu lub śniegu, które spożywano 5 tysięcy lat temu w Chinach. Inne źródła wskazują na starożytną Grecję i Rzym. Niektórzy twierdzą nawet, że autorem przepisu na pierwsze lody był cesarz Neron.
Obojętnie od teorii jedno można stwierdzić z całą pewnością – lody towarzyszą człowiekowi od bardzo dawna. Od wieków ludzie zajadają się tym słodkim mrożonym deserem. Znane były więc również w średniowieczu (podobno w XIII wieku pomysł na nie przywiózł do Europy Marco Polo), renesansie i kolejnych epokach.
Lody jako powszechnie dostępne pojawiły się w XVIII wieku, wówczas stanowiły jednak przysmak elit. Pozostałe warstwy społeczeństwa musiały na nie jeszcze trochę poczekać, ale już w XIX wieku uprzyjemniały życie ludzi wszystkich stanów. W 1904 roku opatentowano lody w wafelku. Pierwsze lody na patyku powstały zaś w 1924 roku.
Rodzaje lodów
Obecnie istnieje wiele różnych rodzajów lodów. To przede wszystkim desery sporządzane na bazie mlecznej. Najbardziej popularne wśród nich to lody śmietankowe oraz waniliowe, choć nie brakuje również lodów owocowych czy z różnymi dodatkami smakowymi.
Lody sprzedawane są na patyku, w rożkach, mniejszych lub większych kubeczkach, a także w formie gałek czy prosto z maszyny w postaci stożków. Serwowane są w wafelkach i pucharkach, nierzadko z różnymi dodatkami, np. świeżymi owocami, polewami, bakaliami czy słodkimi posypkami.
Wyróżnia się lody włoskie, amerykańskie, sorbety, lody jogurtowe, a także wegańskie sporządzane na bazie mleka roślinnego.

Lody – ceny i marki
Na rynku dostępne są różne rodzaje lodów produkowane pod wieloma markami. Jedne z najpopularniejszych to lody Big Milk (około 2 złotych za 100 ml), lody Grycan (około 20 złotych za 1000 ml) oraz lody Carte D’or (około 20 złotych za 1000 ml).
Najbardziej popularne wśród dzieci to lody Ekipy (około 2 złote za 50 ml), lody Kaktus (średnio 2 złote za 45 ml), lody Psi Patrol Koral ( średnio 2 złote za 60 ml), lody Solo (średnio 2 złote za 105 ml) oraz lody Zapp Algida (średnio 2 złote za 58 ml).
Chętnie wybierane desery to również lody Willisch (około 25 złotych za 500 ml), lody Haagen-Dazs (około 20 złotych za 460 ml) oraz lody Ben&Jerry's (około 25 złotych za 465 ml). Ciekawą propozycją są ponadto lody Oreo (około 5 złotych za 110 ml).