1050 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Masło orzechowe – czy jest zdrowe? Wartości odżywcze, zastosowanie, cena

masło orzechowe

4.0 Opinie (1)

masło orzechowe

Masło orzechowe to popularny na całym świecie przysmak wytwarzany z prażonych orzeszków ziemnych. Jest smaczne, sycące i zdrowe. Chętnie więc sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Zwykle wykorzystywane jest jako smarowidło do pieczywa, ale ma o wiele szersze zastosowanie. Tymczasem mało kto wie, że jego historia sięga korzeniami 3000 lat wstecz – zmielonymi orzechami zajadali się podobno już Inkowie. Nie od dziś też wiadomo, że masło orzechowe to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych.

Masło orzechowe – co to za produkt?

Masło orzechowe to produkt spożywczy wytwarzany z prażonych orzeszków ziemnych. Jest to rodzaj pasty czy też kremu uzyskiwanego przez ich zmielenie. Zasadniczo wyróżnić można przy tym dwa rodzaje masła – kremowe i z kawałkami orzeszków (crunchy). Warto też wiedzieć, że orzeszki ziemne nie są tak naprawdę orzechami, tylko rośliną strączkową z rodziny bobowatych.

Pierwowzór masła orzechowego powstał podobno już 3000 lat temu. W formie zbliżonej do dzisiejszej produkt pojawił się jednak dopiero w XIX wieku. Za prawowitego ojca pasty uznaje się Johna Harveya Kellogga, amerykańskiego lekarza, a za jej ojczyznę Amerykę Południową. Tradycyjnie przyjmuje się, że masło orzechowe wytwarzane jest z orzeszków ziemnych. Tymczasem obecnie na rynku spotkać można również podobne kremy zrobione z orzechów włoskich, nerkowców, pistacji czy migdałów.

Masło to jest zwykle traktowane jako smarowidło do pieczywa. Świetnie sprawdzi się jednak również do naleśników, gofrów, tostów czy placków. Wykorzystuje się je ponadto jako składnik koktajli i deserów, a także dipów czy sosów. Nierzadko stanowi też składnik ciast, ciasteczek czy innych wypieków.

masło orzechowe
Kanapka z masłem orzechowym / Shutterstock

Wartości odżywcze masła orzechowego

Trudno ukryć, że masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym – wystarczy przecież zjeść łyżkę pasty, żeby dostarczyć organizmowi 140 kcal. 100 gramów masła to bowiem średnio aż 600 kcal. Taka ilość orzechowego przysmaku to przy tym ok. 26 gramów białka i ok. 50 gramów tłuszczu.

Co ciekawe, masło orzechowe wyróżnia się stosunkowo niską zawartością węglowodanów (około 14%). Ma to również bezpośredni wpływ na niski indeks glikemiczny produktu – IG w tym przypadku wynosi zaledwie 14.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Przez długi czas masło orzechowe uchodziło za niezdrowy i tuczący produkt, którego lepiej unikać. Dziś ta krzywdząca opinia jest ciągle (i to nie bez przyczyny!) weryfikowana. Co więcej, pasta z orzeszków jest coraz częściej promowana przez dietetyków jako element zbilansowanej diety. Zalecana jest także osobom aktywnym fizycznie i odchudzającym się.

Nie jest to przy tym żadna przelotna moda. Masło orzechowe stanowi bowiem bogate źródło cennych witamin i minerałów. Tym samym śmiało uznać je można za produkt, który z powodzeniem uzupełni nasz codzienny jadłospis w dobroczynne dla zdrowia składniki.

Pasta z orzechów zawiera magnez, cynk, żelazo, selen, potas, fosfor i wapń. Dostarcza organizmowi witamin A, C, E, a także ryboflawiny i tiaminy. Jest źródłem wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma również dużo błonnika – stąd jej popularność wśród osób odchudzających się.

masło orzechowe słoik
Słoik masła orzechowego / Shutterstock

Masło orzechowe ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Wspiera zwalczanie wolnych rodników i usprawnia perystaltykę jelit. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawia zdolność koncentracji. Działa przeciwzapalnie i opóźnia procesy starzenia się skóry. Wspiera budowanie masy mięśniowej i pracę układów nerwowego oraz mięśniowego.

Warto przy tym pamiętać, żeby wybierać masło orzechowe wysokiej jakości. Takie zaś powinno składać się wyłącznie z orzechów i nie zawierać żadnych dodatków (takich jak cukier, sól, tłuszcz palmowy). Można również pokusić się o jego samodzielne zrobienie, co jest banalnie proste.

Masło orzechowe – marki i ceny

Obecnie na rynku jest bardzo duży wybór masła orzechowego różnych firm i marek – produkt ten jest dostępny właściwie w każdym markecie. Dużą popularnością cieszą się przy tym pasty marek Primavika, Biedronka Vitanella, Lidl oraz Sante. Klienci często wybierają również masło orzechowe GO ON, Felix, Olimp czy Rossmann enerBIO. Na półkach sklepowych znaleźć można ponadto produkty marek takich, jak KFD, SFD, goVEGE oraz Snickers Crunchy.

Ceny masła orzechowego są zróżnicowane. Zaczynają się od około 8-10 złotych za słoiczek o pojemności 300-400 gramów. W sprzedaży dostępne są również produkty w wyższych cenach – 20-30 złotych.

Opinie o Masło orzechowe – czy jest zdrowe? Wartości odżywcze, zastosowanie, cena - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 + 5 =

Podobne