codziennie nowe aktualizacje
Pierogi ruskie – pochodzenie, skład, kalorie


Pierogi ruskie to bardzo popularne i chętnie jadane danie. Od dawna zresztą goszczą na stołach w naszych domach. Można je spotkać również w menu wielu restauracji i barów. Ta bardzo prosta potrawa składa się przede wszystkim z ciasta, ziemniaków i twarogu. Ma przy tym ciekawą i długą historię. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżniają. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat pierogów ruskich, ich składu i pochodzenia.
Pierogi ruskie – co to za danie?
Pierogi ruskie to rodzaj pierogów z ziemniaczano-serowym nadzieniem. Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej i ukraińskiej.
Przygotowuje się je z cienkiego i elastycznego ciasta. Ich farsz składa się z ugotowanych ziemniaków oraz rozgniecionego twarogu (sera białego). Zwykle do nadzienia dodaje się również zeszkloną na tłuszczu cebulę. Doprawia się je solą i pieprzem. Pierogi ruskie najczęściej serwuje się z kwaśną śmietaną. Świetnie smakują również z okrasą, podsmażoną cebulką czy skwarkami. Niekiedy spożywane są także po odsmażeniu, a nawet z grilla.
Skąd pochodzą pierogi ruskie?
Wbrew temu co sądzą niektórzy – wcale nie pochodzą z Rosji. Ich nazwa nie ma bowiem nic wspólnego z tym krajem. Określenie pochodzi od Rusi Czerwonej, którą z całą pewnością można uznać za ojczyznę tego popularnego dania. Ta historyczna kraina obejmowała zaś południowo-zachodnią Ukrainę oraz północno-zachodnią Polskę.
Na polskich stołach pierogi ruskie gościły już około XII wieku. Warto wiedzieć, że niegdyś do przyrządzania farszu wykorzystywano przede wszystkim ziemniaki i smalec. Na dodanie białego sera mogły pozwolić sobie natomiast jedynie co zamożniejsze rodziny. Co ciekawe, kiedyś na Ukrainie powszechnie wierzono w niezwykłe moce twarogu mające zdolność odpędzania złych duchów.

Pierogi ruskie – wartości odżywcze
Pierogi ruskie to danie mączne z ziemniaczano-serowym farszem. Przygotowywane są z oczyszczonej mąki pszennej, ugotowanych ziemniaków i twarogu. Przede wszystkim więc dostarczają organizmowi sporej ilości węglowodanów. Są przy tym dość ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Nie wyróżniają się także szczególnymi właściwościami, które można by określić jako cenne dla zdrowia. Trudno jednak nie docenić ich walorów smakowych.
100 gramów pierogów ruskich to około 170-200 kalorii. Taka ilość produktu dostarcza około 25-30 gramów węglowodanów, 5-6 gramów białka i 5-6 gramów tłuszczu. Warto też wiedzieć, że jeden pieróg ruski waży zwykle około 40 gramów i zawiera średnio 80-90 kcal.
Pierogi ruskie – marki i ceny
Obecnie w sklepach mamy duży wybór gotowych pierogów ruskich. Jednymi z popularniejszych produktów są przy tym pierogi ruskie Biedronka i Lidl. Klienci chętnie wybierają również te z Żabki, a także firmy u Jędrusia.
Średnia cena pierogów ruskich to 7-9 złotych za opakowanie zawierające około 350 gramów produktu.