codziennie nowe aktualizacje
Gnocchi – pochodzenie, przepis, wartości odżywcze

Gnocchi to włoskie kluseczki z ugotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, sycące i pożywne. Ich ojczyzną jest słoneczna Italia, gdzie znane były już od czasów starożytnych. Dziś serwuje się je w restauracjach i przyrządza samodzielnie w domach. Goszczą zresztą na stołach w wielu krajach świata. Warto więc wiedzieć, co je wyróżnia. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat tej potrawy.
Gnocchi – co to za potrawa?
Gnocchi (wym. nioki) to kluski przyrządzane z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Są niewielkie i mają charakterystyczny kształt – spłaszczony z rowkami, w których zbiera się sos. W smaku przypominają kopytka, popularne w naszej kuchni rodzimej.
To danie wywodzące się z Włoch. Ich walory podobno doceniali już zresztą starożytni Rzymianie. Dziś jest to jedna z najbardziej reprezentacyjnych potraw dla kuchni włoskiej. Te niepozorne, a przy tym wyjątkowe kluseczki znajdują więc swoje miejsce w menu niejednej restauracji i przyrządzane są w każdym włoskim domu. Ogromną popularność zyskały także na całym świecie.
Gnocchi podawane są na różne sposoby. Z powodzeniem mogą być serwowane zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Świetnie smakują polane rozpuszczonym masłem, a także w towarzystwie pesto czy innych sosów. Dobrze komponują się z mięsem i warzywami. Można je także zapiekać, np. w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli.

Jak zrobić gnocchi?
Podstawowym składnikiem gnocchi są ziemniaki. Te należy najpierw ugotować do miękkości – najlepiej w mundurkach, co pozwala na uzyskanie lepszego smaku dania. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy specjalną praską, a następnie dodajemy do nich jajko, masło, mąkę oraz sól. Całość zagniatamy i formujemy cienkie wałeczki, które kroimy na niewielkie kawałki.
Tym samym otrzymujemy małe kluseczki, którym brakuje już tylko charakterystycznych rowków. Ich zrobienie jest zresztą banalnie proste i wymaga jedynie użycia widelca, który dociskamy do powierzchni klusków. Ostatni etap to gotowanie – gnocchi wrzucamy do wrzątku na około 3 minuty i gotujemy do wypłynięcia.
Jak więc widać, samodzielne przygotowanie tej potrawy nie powinno nam sprawić większych kłopotów. Nie jest też szczególnie czasochłonne i nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności. Zabiegani i leniwi mogą przy tym skorzystać również z dostępnych w sklepach gotowych produktów, które wystarczy tylko podgrzać.

Wartości odżywcze gnocchi
100 gramów gnocchi dostarcza organizmowi około 170 kcal. Ta sama ilość kluseczek zawiera niewiele tłuszczu (około 1-4 g) i białka (około 4 g). Zdecydowanie najwięcej jest tu węglowodanów – 30-40 gramów. Nie powinno to zresztą nikogo szczególnie dziwić, w końcu gnocchi składają się przede wszystkim z ziemniaków i mąki, czyli produktów wysokowęglowodanowych.
Warto też wziąć pod uwagę, że standardowa porcja waży zwykle nieco więcej (150-200 gramów). Włoskie kluseczki nie stanowią przy tym wyjątkowo bogatego źródła składników odżywczych.
Gnocchi – marki i ceny
Obecnie na rynku można spotkać także gotowe dania typu gnocchi, wymagające jedynie obróbki termicznej. Jednym z chętniej wybieranych produktów są przy tym gnocchi Biedronka. Klienci często sięgają również po te Lidla.
Średnia cena włoskich kluseczek to 6-7 złotych za opakowanie zawierające 400 gramów produktu.