codziennie nowe aktualizacje
Cukierki Raczki – opis produktu i jego cena
Cukierki Raczki to produkt firmy Wawel. Przedsiębiorstwo jest jedną z najbardziej znanych i najstarszych fabryk cukierniczych w Polsce. Jego historia sięga korzeniami końca XIX wieku. Oferta firmy Wawel to m.in. różnego rodzaju cukierki: czekoladowe, nadziewane, karmelki, krówki itd.
---------- - ----------- - ---------- - ---------- - ---------- - ---------- - ---------- - ---------- - ----------
Do najbardziej popularnych produktów firmy zaliczyć można z pewnością Raczki. Są to twarde karmelki z orzechowo-kakaowym nadzieniem z aromatem rumowym oraz cukrową skorupką. Otoczka ma biały kolor z charakterystycznymi czerwonymi paseczkami.
Obecnie cena cukierków Raczki wynosi 35-40 złotych za kilogram produktu.
Ceny mogą się znacznie różnić w zależności od rodzaju i wagi opakowania, a także od dostawcy, aktualnych promocji itd.
Składniki: cukier, syrop glukozowy, orzeszki arachidowe 9%, tłuszcz roślinny (palmowy), serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,6%, naturalny aromat, koncentrat czarnej marchwi.
Produkt może zawierać: orzechy, nasiona sezamu, soję, pszenicę i jaja.
Raczki cukierki - wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 419 kcal
- tłuszcz: 9,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,7 g),
- węglowodany: 79 g (w tym cukry: 62 g),
- białko: 3,2 g,
- sól: 0,11 g.
Raczki – według informacji podanych przez producenta – od lat wytwarzane są ręcznie tradycyjnymi metodami. Produkt nie zawiera barwników, konserwantów, sztucznych aromatów ani emulgatorów.
Czy cukierki Raczki to dobry wybór? Nasza opinia
Cukierki Raczki to prawdziwy klasyk. Dziś są może nieco mniej popularne, aczkolwiek wciąż bardzo lubiane. U wielu osób mogą wręcz wzbudzić pewien rodzaj sentymentu. Zwłaszcza że ich smak trudno pomylić z innym – według nas jest bardzo charakterystyczny. Wnętrze cukierka wypełnia smaczne nadzienie o smaku orzecha i kakao. Środek przyjemnie chrupie i przypomina nieco masę grylażową, którą dziś chętnie wykorzystuje się przy wyrobie tortów i ciast. W środku czuć też subtelną nutę rumową. Warstwa zewnętrzna to z kolei powłoczka z kruchego karmelu. Śmiało możemy nazwać całość bardzo udanym połączeniem.
Do niekwestionowanych zalet produktu należy brak w składzie sztucznych dodatków typu konserwanty, emulgatory itd. Cukierki dostępne są w opakowaniach o różnej wadze. Wciąż wytwarzane są w sposób tradycyjny. Musimy też przyznać, że ich smak nie zmienia się od lat.
Cena cukierków Raczków jest naszym zdaniem dość korzystna. Można też często trafić na atrakcyjne promocje.