codziennie nowe aktualizacje
Mascarpone Galbani – informacje o produkcie
Mascarpone Galbani to produkt Lactalis Polska – przedsiębiorstwa będącego częścią francuskiej grupy Lactalis, znanego producenta serów i innych produktów mleczarskich, właściciela marki Galbani, której historia sięga XIX wieku.
Pod marką Galbani dostępne są różnego rodzaju sery, w tym mascarpone. Jest to miękki, włoski ser kremowo-śmietankowy, otrzymywany z mieszanki śmietanki i mleka krowiego. Zawiera środek zakwaszający (kwas cytrynowy). Produkt ma szerokie zastosowanie kulinarne.
W skład mascarpone marki Galbani wchodzą: śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
100 gramów produktu dostarcza: 393 kcal (40 g tłuszczu, 3,4 g białka, 4,9 g węglowodanów)
Średnia cena mascarpone od Galbani to 12 złotych za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.
Nasza opinia o mascarpone Galbani
Do niekwestionowanych atutów mascarpone Galbani zaliczyć trzeba przede wszystkim kremową konsystencję, wspaniały smak i naturalny aromat. Ser smakuje wyśmienicie – jest słodki, ale bardzo delikatny i intensywnie śmietankowy. Pachnie łagodnie, ale przyjemnie i zachęcająco. Wyróżnia się też jedwabistą, puszystą i gładką konsystencją. Będzie doskonałą bazą do klasycznego tiramisu, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik innych deserów i ciast. Wspaniale smakuje również w daniach słonych i pikantnych.
Skład mascarpone marki Galbani nie budzi przy tym żadnych wątpliwości. Ser otrzymywany jest z samych naturalnych składników – z mleka i śmietanki. Zawartość kwasu cytrynowego uzasadniona jest zaś koniecznością dodania substancji zakwaszającej – niezbędnej w procesie produkcji sera. Można zresztą śmiało powiedzieć, że to jeden z najlepszych produktów tego rodzaju na rynku.
Cena tego mascarpone jest dość wysoka, zwłaszcza w porównaniu z innymi powszechnie dostępnymi produktami tego typu. Jej stosunek do jakości jest jednak jak najbardziej adekwatny.