codziennie nowe aktualizacje
Mascarpone – skład, zastosowanie w kuchni, właściwości
Mascarpone to pyszny, kremowy ser otrzymywany ze śmietanki mleka krowiego. Jest gęsty, tłusty i wręcz jedwabisty. Najczęściej kojarzy się z tiramisu, ale jego zastosowanie w kuchni jest o wiele szersze i nie ogranicza się bynajmniej do słodkości. Ojczyzną sera jest Lombardia. Jego historia sięga zaś średniowiecza. Dziś to jednak bardzo popularny przysmak znany właściwie na całym świecie. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat mascarpone, jego zastosowania i wpływie na zdrowie.
Mascarpone – co to za produkt?
Mascarpone to miękki ser twarogowy wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego. Ma białą barwę, słodki, mocno śmietankowy i delikatny smak. Jego konsystencja jest jedwabista i miękka – ser nieco przypomina przy tym tłusty krem. Bardzo dobrze się rozsmarowuje, jest mazisty, a przy tym dość gęsty.
Pochodzi z północnej części Włoch – dokładnie z Lombardii słynącej z bogatych tradycji mleczarskich. Zajadano się nim już zresztą w średniowieczu, historia mascarpone sięga bowiem korzeniami XVI wieku.
Warto też wiedzieć, że jest produktem oznaczonym jako P.A.T. (Prodotto Agroalimentare Tradizionale), co oznacza, że jest to tradycyjny produkt regionalny.
Do czego użyć mascarpone? Zastosowanie w kuchni
Mascarpone – jako produkt dość uniwersalny – ma szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów, ale z powodzeniem można wykorzystać go również w daniach słonych, wytrwanych i pikantnych.
Zwykle kojarzony jest jako baza tiramisu i istotnie jest to najbardziej znany sposób jego wykorzystania. Mascarpone stanowi zresztą najważniejszy składnik popularnego włoskiego deseru, którego nie da się niczym zastąpić. Nie sposób jednak ograniczyć jego zastosowania do tego klasycznego połączenia. Ser będzie bowiem wdzięcznym składnikiem różnego rodzaju kremów stanowiących bazę wielu innych ciast i deserów. Ubity ze śmietanką smakuje wyśmienicie. Tak powstały krem często wzbogaca się smakowymi dodatkami, a także świeżymi owocami.
Mascarpone doskonale sprawdzi się także jako baza rozmaitych sosów – możliwości pod tym względem są zresztą niemal nieograniczone. Ser świetnie komponuje się z warzywami, mięsem i rybą. Można łączyć go również z grzybami i owocami morza. Często spożywany jest w towarzystwie makaronu, ryżu czy kaszy. Bardzo dobrze się zapieka – sprawdzi się więc jako składnik tarty, pizzy, zapiekanek. Może być wykorzystany też do zabielenia zupy. Wspaniale smakuje także z pieczywem.
Czy ser mascarpone jest zdrowy?
Wprawdzie trudno określić mascarpone jako produkt wyjątkowo dla zdrowia szkodliwy, to jednak w jego spożywaniu zdecydowanie potrzebny jest umiar. Trzeba bowiem wiedzieć, że jest to produkt wysokokaloryczny – 100 gramów dostarcza organizmowi około 440 kcal. Ser zawiera również bardzo dużo tłuszczu – około 80%. Są to przy tym głównie kwasy tłuszczowe nasycone. Jedzony w dużych ilościach może sprzyjać więc nadwadze i otyłości, a także rozwojowi chorób serca czy cukrzycy.
Mascarpone stanowi przy tym źródło witamin – zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12 oraz D. Dostarcza także minerałów, takich jak wapń, fosfor, sód, magnez, cynk czy potas. Może mieć więc korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i zębów oraz narządu wzroku i skóry.
Mascarpone – marki i ceny
W ostatnich latach ten ser bardzo zyskał na popularności, stając się tym samym powszechnie dostępnym produktem. Stąd też dziś można go kupić właściwie w każdym markecie. Jednymi z częściej wybieranych produktów są przy tym mascarpone Galbani i Piątnica. Klienci bardzo chętnie sięgają również po mascarpone Biedronka i Lidl.
Średnie ceny tego sera wahają się w przedziale 5-13 złotych za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.