codziennie nowe aktualizacje
Pizza proteinowa Lidl – informacje o produkcie
Pizza proteinowa Lidl to produkt marki Trattoria Alfredo – marki własnej należącej do sieci sklepów Lidl będącej częścią międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl.
Pod marką Trattoria Alfredo dostępna jest różnego rodzaju pizza, w tym pizza proteinowa. Produkt występuje w dwóch wersjach smakowych. Szczególnie chętnie wybierana jest przy tym pizza z tuńczykiem. Jest to pizza na podpieczonym spodzie wytwarzanym na bazie mąki z bobu, z tuńczykiem pasiastym (Katsuwonus Pelamis), serem mozzarella, szpinakiem i cebulą. Jest to produkt głęboko mrożony, wyróżniający się wysoką zawartością białka – zawiera około 60 gramów białka na porcję.
Oferta marki obejmuje również pizzę z czerwoną soczewicą, serem mozzarella, grillowaną papryką czerwoną i żółtą, przyprawami curry i cebulą dymką.
Produkt dostępny jest wyłącznie w sieci sklepów Lidl.
W skład pizzy proteinowej (z tuńczykiem) z Lidla wchodzą: 20% przecier pomidorowy, 17% mąka z bobu, 16,9% tuńczyk pasiasty w oleju słonecznikowym (14,3% tuńczyk pasiasty, olej słonecznikowy, sól), woda, 10,5% ser mozzarella, olej rzepakowy, gluten pszenny, 4% szpinak, 4% cebula czerwona, łuski babki płesznik, drożdże, mąka pszenna, marynowane kapary (kapary, woda, sól), cukier, przyprawy, zioła, skrobia, skrobia pszenna, białko pszenne, czosnek.
100 gramów produktu dostarcza: 191 kcal (9,2 g tłuszczu, 15,5 g białka, 9,1 g węglowodanów)
Średnia cena pizzy proteinowej marki Lidla to 15 złotych za opakowanie zawierające 379 gramów produktu.
Nasza opinia o pizzy proteinowej Lidl
Pizza proteinowa Lidl to produkt, który dobrze sprawdzi się jako szybki i łatwy do przygotowania posiłek. Pizzę wystarczy włożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut. Jest to produkt mrożony, więc może stanowić również „danie awaryjne”, trzymane przez dłuższy czas w zamrażalniku na wszelki wypadek. Z całą pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o duże ilości białka w diecie. Pizza ma faktycznie sporo protein (niemal dwa razy więcej niż pizza klasyczna), a przy tym mało tłuszczu.
Wysoka zawartość białka to przede wszystkim zasługa użytej do produkcji mąki z bobu. Trzeba też przyznać, że to dość nietypowy dodatek jak na ciasto do pizzy. Ma więc także wpływ na smak całości. Ogólnie danie jest zresztą smaczne, choć trudno stwierdzić, żeby szczególnie zachwycało smakiem. Nie brakuje tu jednak dodatków, tuńczyka i sera jest dość dużo. Ryba i inne składniki tworzą też udaną kompozycję.
Pizza proteinowa z Lidla ma dobry skład - nie wzbudza on większych wątpliwości. Na liście składników nie znajdziemy konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków.
Cena pizzy proteinowej Lidl jest przy tym korzystna, choć nieco wyższa niż tradycyjnej, co wydaje się jednak uzasadnione.