codziennie nowe aktualizacje
Sajgonki Lidl – informacje o produkcie
Sajgonki Lidl to produkt marki Vitasia – marki własnej należącej do sieci sklepów Lidl będącej częścią międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl.
Pod marką Vitasia dostępne są różnego rodzaju produkty spożywcze nawiązujące do kuchni azjatyckiej, w tym sajgonki – Spring Rolls Vitasia. Produkt występuje w dwóch wersjach smakowych. Jednym z popularniejszych wariantów są przy tym sajgonki warzywne (Spring Rolls Vegetables). Jest to przekąska w stylu azjatyckim składająca się z ciasta naleśnikowego (zawartość 50%) oraz nadzienia z warzywami (zawartość 50%, w tym 46% warzywa). Jest to produkt mrożony, wstępnie podpieczony. Wymaga obróbki termicznej – producent zaleca smażenie w frytkownicy lub na patelni oraz pieczenie w piekarniku. Oferta marki obejmuje także sajgonki z kurczakiem (Spring Rolls Chicken).
Produkt dostępny jest wyłącznie w sieci sklepów Lidl.
W skład sajgonek z Lidla wchodzą: nadzienie 50% [warzywa w zmiennych proporcjach 46%(kapusta pekińska, marchew, cebula, por)], mieszanka przyprawowa, skrobia modyfikowana ziemniaczana i kukurydziana, błonnik ze źdźbła pszenicy, cukier, sól, laktoza (z mleka), przyprawy (zawierają seler), ekstrakt z drożdży, syrop glukozowy, maltodekstryna, olej słonecznikowy, naturalny aromat, cebula, pietruszka, makaron z zielonej fasoli Mung (skrobia z zielonej fasoli Mung, woda, szczypiorek], ciasto 50% (mąka pszenna, woda, sól), olej rzepakowy.
100 gramów produktu dostarcza: 233 kcal (11,5 g tłuszczu, 2,9 g białka, 28 g węglowodanów)
Średnia cena sajgonek marki Lidl to 8-9 złotych za opakowanie zawierające 400 gramów produktu.
Nasza opinia o sajgonkach Lidl
Sajgonki Lidl to produkt, który może sprawdzić się jako szybki i łatwy do przygotowania posiłek lub przekąska. Wystarczy je smażyć lub piec dosłownie przez kilka minut. Mają przy tym długi termin przydatności do spożycia, więc z powodzeniem posłużą jako awaryjne danie, przechowywane na dnie zamrażalnika. Niestety nie zachwycają smakiem – są niezbyt wyraziste i niedostatecznie przyprawione. Nieco wątpliwości wzbudza również ich nadzienie. Farszu jest za mało, całość smakuje więc jak ciasto z dodatkiem warzyw.
Warto przy tym zwrócić również uwagę, że ciasto naleśnikowe zrobiono z mąki pszennej, co może nieco rozczarować amatorów ciasta ryżowego, zwykle wykorzystywanego do przyrządzania sajgonek. Poza tym podczas smażenia sajgonki chłoną zbyt dużo tłuszczu – są wprawdzie bardziej chrupiące niż upieczone, ale zdecydowanie zbyt tłuste. Sajgonki z Lidla mają dość dobry i bezpieczny skład. Do ich zalet można zaliczyć także możliwość wyboru wielkości sajgonek – opakowanie zawiera cztery duże sajgonki, ale produkt dostępny jest też w wersji mini (20 mini sajgonek).
Cena sajgonek Lidl jest przy tym korzystna.