codziennie nowe aktualizacje
Ser Džiugas – informacje o marce i najważniejsze cechy produktu
Ser Džiugas to produkt marki Džiugas – marki należącej do litewskiego przedsiębiorstwa Žemaitijos pienas, którego historia sięga korzeniami do 1924 roku; firma słynie z wysokiej jakości wyrobów mlecznych.
Jest to litewski dojrzewający ser twardy, podpuszczkowy. W klasycznej wersji to ser łagodny (Džiugas Mild) o zawartości tłuszczu 40%, dojrzewający przez 12 miesięcy. Wytwarzany jest na bazie mleka krowiego, które pochodzi – według deklaracji producenta – od krów z wolnego wypasu na łąkach. Wyrób nie zawiera laktozy. Sama nazwa sera owiana jest legendą i podobno pochodzi od imienia olbrzyma Džiugasa. Produkt można kupić w trójkątnym kawałku, w plastrach, w postaci tartej oraz rozdrobnionej (w małych kawałeczkach), a także w formie kręgu (1,2-4,3 kg).
W skład sera Džiugas Mild wchodzą: enzym, mleko, podpuszczka, sól.
100 gramów produktu dostarcza: 367 kcal (26 g tłuszczu, 33 g białka, 0 g węglowodanów)
Ser Džiugas - dostępność, cena, warianty
Oferta marki Džiugas obejmuje również inne sery. To ser pikantny dojrzewający 18 miesięcy (Džiugas Piquant), ser delikatny dojrzewający 24 miesiące (Džiugas Delicate), ser Džiugas Gourmet dojrzewający 36 miesięcy, ser Džiugas Luxuriuos dojrzewający 48 miesięcy oraz ser Džiugas Exclusive dojrzewający przez 60 miesięcy.
Pod marką dostępne są też mieszanki serów tartych (Mix pizza, Mix pasta, Mix salad) oraz ekologiczny ser twardy dla dzieci o obniżonej zawartości soli (Organic Hard Cheese).
Produkty marki Džiugas dostępne są w wielu sklepach spożywczych oraz marketach, a także w sprzedaży internetowej.
Średnia cena sera Džiugas Mild to 15-16 złotych za opakowanie zawierające 160 gramów produktu.
Czy ser marki Džiugas to dobry wybór? Nasza opinia
Naszym zdaniem ser marki Džiugas to niezwykle smaczny ser o szlachetnym smaku i bogatym aromacie. W wersji łagodnej jest lekko pikantny, a przy tym delikatny i bardzo przyjemny. Pachnie naturalnie, wyraziście i zachęcająco. Ma kremową, słomkową barwę oraz jednolitą, zwartą konsystencję. Smakuje naprawdę wyjątkowo – z całą pewnością zadowoli amatorów serów twardych, dojrzewających.
Skład sera Džiugas nie wzbudza żadnych wątpliwości. Lista składników jest krótka i zawiera same naturalne surowce. Wyrób nie zawiera laktozy. Wytwarzany jest według tradycyjnej receptury w pięciu etapach technologicznych. Stanowi przy tym bogate źródło białka oraz wapnia. Warto też wspomnieć, że to produkt o Chronionej Nazwie Geograficznej.
Ser doskonale smakuje jako przekąska, np. w towarzystwie świeżych lub suszonych owoców. Sprawdzi się jako element deski deserów, a także jako dodatek do różnego rodzaju potraw – z całą pewnością wzbogaci i podkreśli ich smak.
Cena sera Džiugas jest dość wysoka. Nie ma jednak wątpliwości, że pozostaje adekwatna do jakości produktu, który bez wahania można nazwać wyjątkowym i jedynym w swoim rodzaju.