codziennie nowe aktualizacje
Ser Piórko – co to za produkt? Opis i cena
Ser Piórko to produkt marki Sery z Goliszewa – polskiej marki serów szlachetnych istniejącej od 2017 roku, należącej do Grupy Polmlek, która jest jedną z największych firm mleczarskich w Polsce.
Marka Sery z Goliszewa oferuje kilka rodzajów serów, w tym również Piórko. Jest to żółty ser podpuszczkowy, dojrzewający, wytwarzany z pasteryzowanego mleka krowiego. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu (obniżoną do 3%) oraz wysoką zawartością białka (35%).
Sera Piórko warto szukać w sklepach spożywczych, dyskontach i supermarketach. Dostępny jest również w sprzedaży internetowej.
Średnia cena sera Piórko to 5-6 złotych za 100 gramów produktu. Wyrób sprzedawany jest w opakowaniach o różnej wadze.
Piórko ser – skład, kcal, wartość odżywcza
W skład sera Piórko marki Sery z Goliszewa wchodzą: mleko pasteryzowane, białka mleka, sól, stabilizator - chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych, barwnik - beta karoten.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
- wartość energetyczna: 164 kcal,
- tłuszcz: 2,7 g,
- w tym kwasy nasycone tłuszczowe: 1,8 g,
- węglowodany: 0 g,
- w tym cukry: 0 g,
- białko: 35 g,
- sól: 2 g.
Czy ser marki Sery z Goliszewa Piórko to dobry wybór? Nasza opinia
Ser Piórko to produkt, który z całą pewnością usatysfakcjonuje osoby szukające serów żółtych, chudych, a przy tym smacznych i uniwersalnych w zastosowaniu. Pod tym względem wyrób niewątpliwie zresztą wyróżnia się na tle innych. W tym kontekście trzeba więc wspomnieć, że jest to najchudszy ser dojrzewający powszechnie dostępny na rynku.
Z uwagi na wysoką zawartość białka będzie zaś idealnym elementem jadłospisu sportowców i osób aktywnych fizycznie, dążących do zwiększenia masy mięśniowej. Śmiało można go też włączyć do diety odchudzającej. Jego wartość energetyczna jest niemal dwa razy mniejsza od zwyczajnego sera żółtego.
Warto rozważyć jego zakup również z uwagi na to, że zawiera o wiele mniej cholesterolu niż klasyczne sery żółte. Jest przy tym bardzo bogatym źródłem wapnia (1300 mg/100 gramów sera).
Przy niskiej zawartości tłuszczu ser Piórko zachowuje walory smakowe. Naszym zdaniem jest smaczny, mocno mleczny i łagodny – dzięki czemu doskonale łączy się z innymi dodatkami. Ma jednolity, zwarty, dość twardy miąższ. Dobrze się kroi i całkiem dobrze roztapia. W przypadku potraw zapiekanych warto jednak zetrzeć ser na tarce dla uzyskania lepszego efektu.
Cena sera Piórko jest przystępna. Jego skład zasadniczo nie różni się od innych serów żółtych.