codziennie nowe aktualizacje
Ser suluguni – co to za produkt? Cechy i cena
Ser suluguni to podpuszczkowy ser gruziński o zawartości tłuszczu 45%, wytwarzany na bazie pasteryzowanego mleka krowiego. Dostępny jest w formie płaskiego krążka.
Średnia cena sera suluguni to 24 złote za opakowanie zawierające 400 gramów produktu.
Skład sera suluguni – kcal, wartość odżywcza
W skład sera suluguni wchodzą: mleko pełne, sól, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego, substancja konserwująca: sorbinian potas.
100 gramów produktu dostarcza 1400 kJ / 337 kcal
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: 26 g tłuszczu, tym kwasy tłuszczowe nasycone: 17 g, 0,6 g węglowodanów, w tym cukry: 0,6 g, 26 g białka, 1,9 g soli.
Czy warto spróbować sera suluguni? Nasza opinia
Ser suluguni to ser o bardzo ciekawym i oryginalnym smaku. Jest dość słony z delikatną kwaskową nutą. Ma przy tym elastyczny miąższ z wyraźnymi włóknami. Produkt może stanowić atrakcyjną alternatywę dla serów spożywanych na co dzień.
Ma zresztą bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje do pieczywa. Świetnie wypada jako samodzielna przekąska, szczególnie w towarzystwie lampki wina. Bardzo dobrze się rozpuszcza. Doskonale sprawdzi się więc w potrawach na ciepło. Zarówno w tradycyjnych gruzińskich daniach, np. chaczapuri, jak i rodzimych.
Skład produktu jest krótki. Niestety na liście składników można znaleźć substancję konserwującą.
Cena sera suluguni nie należy do najniższych. Warto jednak zauważyć, że dotyczy mało popularnego u nas wyrobu o ograniczonej dostępności.