codziennie nowe aktualizacje
Kasza jaglana


Kasza jaglana należy do najstarszych kasz - bywa nawet nazywana starożytnym ziarnem. Przez długi czas zapomniana, współcześnie zyskuje na popularności wraz z zainteresowaniem zdrowym trybem życia. Ma bowiem wiele cennych wartości odżywczych. A dzięki swojemu neutralnemu smakowi otwiera szerokie pole dla kulinarnych popisów. Kasza jaglana jest głównym składnikiem tzw. jaglanek i popularnym dodatkiem do obiadów czy kotletów warzywnych.
Co to jest kasza jaglana? Skąd pochodzi? Z czego się ją uzyskuje?
Kasza jaglana ma postać małych ziarenek o złotym kolorze. Pozyskuje się ją z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego. Od niego pochodzi zresztą jej nazwa - jagłą nazywano dawniej właśnie ten rodzaj zboża.
Proso pierwotnie było uprawiane w Chinach, skąd przybyło do Europy 5 tys. lat p.n.e. Aż do XVI w. n.e. było ważnym składnikiem diety Europejczyków, dopóki nie zostało wyparte przez ziemniaki i kukurydzę. Dzisiaj kasza jaglana ponownie zyskuje na znaczeniu.
Czy kasza jaglana jest zdrowa?
Kasza jaglana swoją popularność zawdzięcza m.in. bogactwu cennych składników odżywczych. Ma dużą zawartość błonnika, białka, witamin z grupy B, manganu, fosforu, żelaza, magnezu. Dzięki nim wspiera wiele funkcji organizmu. Wzmacnia układ nerwowy i pobudza proces krwiotwórczy. Usuwa nadmiar wilgoci i toksyny z organizmu. Rozgrzewa, zabija wirusy i wzmacnia ogólną kondycję organizmu. Ma korzystny wpływ na pracę stawów, nerek, włosów, paznokci. Do tego poprawia pamięć i koncentrację. A jako że jest lekkostrawna, może być jedzona nawet przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego.

Jak przygotować kaszę jaglaną?
Jak widać, warto wzbogacać dowolny posiłek o kaszę jaglaną, choć przygotowanie jej nie należy do najłatwiejszych zadań kulinarnych. Nieprawidłowe przyrządzenie tej potrawy może spowodować, że kasza jaglana zyska nieprzyjemną gorzkość.
A zatem jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Przede wszystkim należy przepłukać ziarenka przed gotowaniem najpierw zimną, a następnie wrzącą wodą. Wtedy można dodać kaszę do gotującej się wody z odrobiną soli i oleju (zachowując proporcję 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy jaglanej). Po wrzuceniu kaszy trzeba przemieszać ją delikatnie i gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia całej wody (zwykle trwa to ok. 20 min). Na koniec powinno się jeszcze pozostawić kaszę na 10 min i gotowe. Teraz można ją wykorzystać w ulubionym daniu.
Do czego pasuje kasza jaglana?
Wybór potraw, które da się przyrządzić z tego zboża, jest duży. Neutralna w smaku kasza jaglana znakomicie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi potrawami. Co więcej, można ją jeść nie tylko na obiad, ale też śniadanie czy deser. Świetnie smakuje z mlekiem i bakaliami albo zapieczona z owocami. Można nią też zastąpić ziemniaki w tradycyjnym daniu z mięsem, sosem i warzywami.

Kasza jaglana znakomicie sprawdzi się w letniej, lekkiej sałatce z dodatkiem ulubionych warzyw. Często dodaje się ją również do farszu w zapiekanej cukinii czy grillowanej papryce. Możliwości jej przygotowania są niemal nieograniczone, a wszystko zależy od osobistych preferencji, kulinarnych zdolności i kreatywności.
Jaka kasza jaglana jest najlepsza? Analiza rynku
Na rynku istnieje duży wybór kaszy jaglanej. Wśród jej producentów jest kilku najchętniej wybieranych, którzy oferują produkt wysokiej jakości. Należą do nich:
- Kupiec - polska marka rodzinna, która oferuje kasze, ryże, produkty strączkowe, owsianki, produkty śniadaniowe;
- Sonko - polska firma znana na rynku od 1989 r. z produkcji kasz, ryżu, lekkiego pieczywa i produktów ryżowych;
- Sante - polska firma rodzinna istniejąca od 1992 r. Poza kaszą w jej ofercie znajdują się: płatki śniadaniowe, ciastka i batony zbożowe, ziarna, batony proteinowe, masła orzechowe, napoje roślinne, pasty i pasztety roślinne, profesjonalne odżywki dla sportowców i wiele innych produktów;
- Melvit - ceniona polska marka z sektora zbożowego, poza kaszą produkuje m.in. płatki owsiane i suche pieczywo;
- Plony natury - marka własna sieci sklepów spożywczych Biedronka. Pod nazwą Plony natury można kupić różne rodzaje kasz i płatki owsiane.