codziennie nowe aktualizacje
Lawasz – pochodzenie, przepis, zastosowanie
Lawasz to ormiański przysmak o ogromnym znaczeniu w tamtejszej kulturze. Jest przy tym znany i lubiany w wielu innych krajach świata. Ma postać dużych, prostokątnych, cienkich placków, które spożywa się na rozmaite sposoby. Może przy tym poszczycić się długą historią i bogatą tradycją. Warto więc wiedzieć, czym wyróżnia się lawasz. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat ormiańskiego przysmaku i jego zastosowania.
Lawasz – co to za produkt?
Lawasz to tradycyjne ormiańskie pieczywo. Jest to rodzaj cienkiego chlebka, który kształtem przypomina meksykańską tortillę czy też nasz swojski podpłomyk. Ma postać płaskich, prostokątnych, niewyrośniętych placków o sporych rozmiarach. Składa się z zaledwie trzech składników – mąki, wody i soli. Niekiedy zawiera również dodatek oliwy z oliwek.
Spożywany jest zarówno solo, jak i z dodatkami. Często wykorzystywany jest jako pieczywo, a także przekąska czy też baza innych potraw. Świetnie smakuje w towarzystwie różnego rodzaju sosów i dipów. Zawija się w niego warzywa, mięso, sery itd. Może być składnikiem zapiekanek i kanapek czy dodatkiem do zup. Niekiedy traktowany jest nawet jako spód do pizzy. Zasadniczo wykorzystanie tego mącznego przysmaku w dużej mierze zależy od naszej kulinarnej wyobraźni.
Lawasz – pochodzenie i znaczenie
Lawasz to potrawa charakterystyczna dla kuchni ormiańskiej. W tamtejszej kulturze stanowi zresztą symbol dobrobytu i szczęścia. Ma moc przeciwdziałania złu i znaczenie obrzędowe. Podczas ślubów nakłada się go na ramiona pary młodej, co ma im zapewnić płodność i obfitość.
Ten cienki chlebek jest jednak znany i lubiany również w innych krajach, takich jak Turcja, Gruzja czy Syria. W ostatnim czasie zyskuje także na popularności w Polsce. Jego historia sięga zaś podobno aż 3000 lat wstecz, nie jest przy tym do końca znana. Warto też wiedzieć, że swego czasu trwały nawet spory o pochodzenie tego mącznego przysmaku. Ostatecznie w 2014 roku lawasz trafił na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO jako element kultury Armenii.
Jak zrobić lawasz?
Tradycyjnie lawasz wypieka się w specjalnym piecu o nazwie tonir. Zgodnie ze starym zwyczajem przygotowywany jest zaś przez cztery kobiety – każda z nich ma przy tym przypisaną konkretną rolę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby zrobić go samodzielnie w domu.
Podstawowym składnikiem ormiańskiego specjału jest mąka pszenna. Jej odmierzoną ilość wraz z dodatkiem soli wyrabia się z oliwą z oliwek, dolewając stopniowo wodę. Czynność wykonuje się do momentu uzyskania gładkiego, jędrnego ciasta, które następnie należy odstawić na około pół godziny. Po tym czasie dzieli się je na równe części i z każdej formuje kulkę. Kolejny etap to wałkowanie – kulki trzeba rozwałkować na cienkie placki, które następnie smaży się na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Lawasz – marki i ceny
Lawasz to przysmak, który coraz częściej spotkać można również w marketach – dostępny jest tam jako gotowy do spożycia produkt. Klienci często wybierają przy tym lawasz Biedronka oraz lawasz Lidl.
Średnia cena produktu to 4-5 złotych za opakowanie o wadze około 300 gramów.