codziennie nowe aktualizacje
Mleko kokosowe – zastosowanie, wpływ na zdrowie, cena


Mleko kokosowe to produkt roślinny, który otrzymuje się z miąższu orzecha kokosowego. Stanowi niezbędny składnik kuchni azjatyckiej, szczególnie tajskiej i indyjskiej. W ostatnich latach zyskał również sporą popularność na gruncie europejskim. Mleko ma charakterystyczny smak i śnieżnobiałą barwę. Nie jest przy tym pozbawione cennych dla zdrowia właściwości. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat mleczka kokosowego, jego wpływu na zdrowie i zastosowania.
Mleko kokosowe – co to jest?
Mleczko kokosowe to produkt roślinny otrzymywany z miąższu dojrzałego kokosa i wody. Ma delikatny, a przy tym charakterystyczny smak, białą barwę oraz kremową i gęstą konsystencję. Jest to produkt wegański o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Stanowi tym samym świetną alternatywę dla mleka krowiego – stąd też jest spożywane m.in. przez wegan, osoby z nietolerancją białka mleka krowiego, a także unikające z różnych względów produktów pochodzenia zwierzęcego.
Mleko kokosowe jest jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckich. W ostatnich latach stało się jednak popularne również w Europie. Warto przy tym zaznaczyć, że nie jest to mleko w ścisłym rozumieniu tego słowa. Nie należy go też mylić z wodą kokosową, czyli płynem znajdującym się wewnątrz orzecha kokosowego.
Czy mleczko kokosowe jest zdrowe?
Mleczko kokosowe można bez większego wahania określić jako produkt wpływający korzystnie na nasze zdrowie. Poza licznymi walorami smakowymi wyróżnia się bowiem wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Co więcej, jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a także cennych aminokwasów.
Zawiera witaminę A, E, C, a także witaminy z grupy B. Stanowi bogate źródło kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Dostarcza także organizmowi sodu, miedzi, cynku, selenu i manganu.

Mleko kokosowe działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Pomaga dbać o stan kości i zębów i wspiera walkę z osteoporozą. Ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego. Dostarcza energii. Może mieć udział w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Warto przy tym pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny. Zawiera też dużo kwasów tłuszczowych nasyconych.
Mleko kokosowe w kuchni
Mleczko kokosowe to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Może być więc wykorzystywane jako składnik czy dodatek wielu różnego rodzaju potraw. Szczególnie znane jest w kuchniach azjatyckich – stanowi integralny element zup tajskich, dań typu curry i wielu innych. W ostatnich latach zyskało jednak sporą popularność również w kuchni europejskiej.
Napój z miąższu kokosa używany jest jako zamiennik mleka czy śmietanki do kawy. Świetnie sprawdza się jako baza owsianek, deserów, lodów czy puddingów. Z powodzeniem używa się go do zabielania zup i sosów, a także podczas robienia koktajli czy ciepłych i zimnych napojów. Może stanowić składnik placuszków i naleśników. Spełni swoją rolę przy różnego rodzaju wypiekach.
Mleczko kokosowe – marki i ceny
Obecnie mamy na rynku duży wybór marek mleka kokosowego. Jednymi z najczęściej wybieranych produktów są te z Lidla i Biedronki. Klienci chętnie sięgają również po mleczko kokosowe Real Thai, House of Asia oraz Alpro. Na półkach sklepowych znaleźć można ponadto produkty Kaufland i Dino.
Ceny mleczka kokosowego są zróżnicowane – średnie ceny znajdują się w przedziale 6-12 złotych za opakowanie zawierające 400 ml produktu.