codziennie nowe aktualizacje
Powidła


Tradycyjne powidła są zrobione ze śliwek węgierek. Jest to najbardziej szlachetny z przetworów owocowych, ponieważ nie zawiera, a przynajmniej nie powinien zawierać, niczego poza owocami i dodatkiem cukru. Powidła mogą zostać zrobione także z moreli, brzoskwiń, borówek. Mogą też mieć dodatek jabłek. Owoce poddane są długotrwałemu procesowi smażenia, aby przez wyparowanie wody uzyskały odpowiednią gęstość. Są używane do pieczywa, ciast, ciasteczek, deserów, a także potraw mięsnych.
Marki i ceny powideł
Powidła są dostępne w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Można je kupić w większej ilości także w sklepie internetowym. Oprócz owoców zawierają dodatek cukru, a czasem też syropu glukozowego lub syropu glukozowo-fruktozowego, który zagęszcza i przedłuża trwałość produktu oraz nadaje jego konsystencji aksamitną gładkość, ale nie jest korzystny dla naszego zdrowia.
Do powszechnie rozpoznawanych marek powideł należą:
- Łowicz,
- Herbapol,
- Stovit,
- Confifructa,
- M&K,
- Jamar.
Powidła sprzedawane są najczęściej w słoikach o pojemności 290 g lub 280 g. Stovit sprzedaje powidła w plastikowym pojemniku o pojemności 240 g. Ceny wahają się 3 do 7 zł w zależności od marki i sklepu. Na Allegro i w innych e-marketach można kupić większą ilość sztuk, np. ośmiopak, w korzystnej cenie.

Powidła ekologiczne
W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są powidła, w których znajduje się tylko naturalny cukier z owoców, czyli fruktoza. Są to produkty dużo droższe niż przemysłowe. Cena za słoik 320 g to 12–15 zł.
Dużą popularnością cieszą się powidła Krokus. Marka ta oferuje także powidła jabłkowe, truskawkowo-jabłkowe, malinowo-jabłkowe oraz z czarnych porzeczek i jabłek.
Za około 13 zł oferuje w swoim internetowym sklepie ciekawe smaki powideł marka Spiżarnia Schronisko Bukowina: z wędzonych śliwek z dodatkiem czekolady i chilli lub kajmaku i chilli. Dla porównania: słoik 180 g Bio Food Powidełko śliwkowe 180 g kosztuje poniżej 10 zł (wytworzone w 100% z certyfikowanych ekologicznie śliwek).
Dość wysoką cenę ma Ekologiczne powidło śliwkowe bez dodatku cukru marki Batom naturalnie, wyprodukowana ze 200 g certyfikowanych ekologicznie owoców na 100 g produktu – około 17 zł za 340 g.