1052 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ser cheddar – opis, historia, właściwości

ser cheddar

4.0 Opinie (1)

ser cheddar

Ser cheddar to tradycyjny ser angielski. Należy do grupy serów twardych, dojrzewających. Trudno też ukryć, że to wyjątkowy wyrób, którzy pokochali ludzie niemal na całym świecie. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat sera cheddar, jego pochodzenia, zastosowania i właściwości.

Ser cheddar – co to za produkt?

Cheddar to twardy ser podpuszczkowy, dojrzewający, wytwarzany z mleka krowiego – surowego lub pasteryzowanego. Wywodzi się z Anglii. Ma wyrazisty smak i intensywny aromat. Jego konsystencja jest gładka i jednolita, a barwa biała, jasnożółta lub pomarańczowa.  

Produkowany jest w formie dużych bloków – ma postać wielkich dysków ważących 10-20 kilogramów. Jego wyrób polega na dodaniu do mleka startowych kultur bakterii, a następnie podpuszczki odpowiedzialnej za koagulację białek mleka i wytworzenie skrzepu. Całość miesza się i podgrzewa, aż do osiągnięcia odpowiedniego poziomu kwasowości. Po usunięciu serwatki formuje się go w bloki i mieli. Na ostatnim etapie następuje solenie, prasowanie, formowanie bloków i dojrzewanie, które trwa 2-24 miesięcy.

Cheddar ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może być spożywany zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wspaniale smakuje na kanapkach i w sałatkach, a także jako samodzielna przystawka. Świetnie sprawdzi się również jako składnik zapiekanek, tortilli, pizzy, dań makaronowych itd.

Pochodzenie i historia sera cheddar

Ser Cheddar pochodzi – jak już powyżej wspomniano – z Anglii. Może poszczycić się przy tym długą historią, która korzeniami sięga kilka wieków wstecz. Jego recepturę opracowano bowiem już w XII wieku w Cheddar Village w Hrabstwie Somerset – angielskiej miejscowości ser zawdzięcza zresztą nazwę.

Legenda głosi, że powstał zupełnie przypadkowo. Podobno pewna wiejska służąca zapomniała o pozostawionym w jaskini mleku. Kiedy przypomniała sobie o nim, okazało się, że mleko zmieniło swoje właściwości i w ten sposób powstał ser – dziś znany i lubiany niemal na całym świecie.

Inne źródła wskazują na bogate tradycje mleczarskie tamtych regionów – cheddar miał powstać w wyniku potrzeby zagospodarowania nadwyżek mleka. Za nowoczesną recepturą i procesem produkcji stoi natomiast Joseph Harding zwany „ojcem cheddara”. Ten angielski mleczarz w XIX wieku opracował i zmodernizował technologię wyrobu sera.

ser cheddar

Czy ser cheddar jest zdrowy?

Cheddar to ser wyróżniający się wieloma cennymi dla zdrowia właściwościami. Trudno przy tym ukryć, że jest to produkt wysokokaloryczny (100 gramów sera to ponad 400 kcal) i bardzo tłusty (co najmniej 25% tłuszczu). Zawiera też sporo sodu. Przede wszystkim warto jednak skupić się na korzyściach płynących z jego spożywania.

Produkt stanowi bogate źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawiera ponadto mnóstwo witamin i minerałów. To prawdziwa skarbnica wapnia, fosforu i selenu, a także potasu, żelaza, magnezu i cynku. Cheddar dostarcza również organizmowi wielu witamin, szczególnie witamin A, D, E, K i tych z grupy B. W tym kontekście należy też wspomnieć o wysokiej zawartości kwasów omega-3.

Nietrudno więc zauważyć, że ser cheddar to produkt, który niewątpliwie warto włączyć do swojego jadłospisu. Nie zaszkodzi jednak pamiętać o umiarze w jego spożywaniu, co jest zresztą istotne w przypadku wielu tłustych serów.

Ser cheddar – marki  i ceny

Obecnie cheddar to bardzo popularny produkt, dostępny w większości supermarketów i sklepów spożywczych. Jednym z chętniej wybieranych jest przy tym ser cheddar z Biedronki. Klienci często sięgają również po ten z Lidla, a także Mlekovita.

Średnia cena sera cheddar to 6-7 złotych za 150 gramów produktu.

Opinie o Ser cheddar – opis, historia, właściwości - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 5 = 5

Podobne