codziennie nowe aktualizacje
Ser mozzarella – pochodzenie, zastosowanie w kuchni

Mozzarella to włóknisty ser o śnieżnobiałej barwie i łagodnym smaku. Jest smaczny i świetnie się topi. Dziś to zresztą jeden z chętniej jadanych serów, ale jego walory docenili już starożytni. Ojczyzną mozzarelli są Włochy, gdzie należy ona do grupy tradycyjnych wyrobów. Z całą pewnością warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia ten włoski przysmak. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat mozzarelli, jej zastosowania i właściwości.
Ser mozzarella – co to za produkt?
Mozzarella to ser niedojrzewający ser podpuszczkowy, tradycyjnie wytwarzany z mleka bawolego. Pochodzi z południowych Włoch. Wyróżnia się bardzo łagodnym i delikatnym smakiem, śnieżnobiałą barwą oraz miękką i włóknistą strukturą. Ma zwykle formę kulki lub walca.
W klasycznej postaci wyrabiany jest z mleka bawoła. Przy czym obecnie bardzo często spotkać można mozzarellę otrzymywaną również z mleka krowiego. Wyróżnia się kilka rodzajów sera, gdzie kryteriami podziału są m.in. wilgotność (świeża mozzarella w solance oraz ser w kostce o niskiej wilgotności), zawartość tłuszczu (na rynku dostępne są wersje light sera), kształt oraz wielkość (to m.in. duże i małe kuleczki sera).

Ser mozzarella w kuchni
Mozzarella ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Ten smaczny włoski ser będzie więc świetnym dodatkiem do rozmaitych dań, i to wcale niekoniecznie tylko tych wywodzących się ze słonecznej Italii.
Klasycznym sposobem wykorzystania sera jest oczywiście pizza. Ten kultowy placek nie obejdzie się przecież bez mozzarelli. Podobnie jak sałatka caprese, której mozzarella jest – obok pomidorów – głównym składnikiem.
Ser sprawdzi się jednak także jako składnik wielu innych potraw – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Jest doskonałym dodatkiem do lasagne, zapiekanek warzywnych, warzyw faszerowanych, naleśników i omletów. Wspaniale smakuje również w różnego rodzaju sałatkach, a także w towarzystwie pieczywa. Możliwości jej zastosowania są ogromne, a ograniczeniem jest właściwie tylko nasza kulinarna wyobraźnia. Smacznego!

Czy ser mozzarella jest zdrowy?
Śmiało można stwierdzić, że mozzarella to zdrowy produkt, który warto włączyć do swojego jadłospisu. Wprawdzie ma sporo kalorii i tłuszczu, to jednak wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości.
Stanowi przede wszystkim bardzo bogate źródło wartościowego białka. To także prawdziwa skarbnica witamin. Ser zawiera witaminę A, a także witaminy z grupy B (i to całą ich listę). Dostarcza również witamin C, D, E i K. Co więcej, jest także bogatym źródłem minerałów. Dość wymienić tu żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor czy cynk.
Wszystkie wymienione wyżej wartości odżywcze sera mozzarella przekładają się bezpośrednio na jego właściwości, które z powodzeniem można określić jako bardzo korzystne dla zdrowia i samopoczucia. To przede wszystkim pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a także wsparcie produkcji czerwonych krwinek i przeciwdziałanie niedokrwistości. Można mówić tu również o ochronie mięśnia serca, poprawie stanu skóry i paznokci oraz utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Mozzarella może wspomóc ponadto pracę nerek i mózgu, a także wzrok. Bywa pomocna przy odchudzaniu. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Ser mozzarella – marki i ceny
Obecnie na rynku mamy duży wybór marek mozzarelli. Jednymi z częściej wybieranych produktów są przy tym ser mozzarella Biedronka i Lidl. Klienci chętnie sięgają również po ser marki Galbani.
Średnia cena mozzarelli to 3-6 złotych za opakowanie zawierające 125 gramów produktu.