1042 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ser owczy – rodzaje, właściwości i zastosowanie w kuchni

ser owczy

4.0 Opinie (1)

ser owczy

Ser owczy to – oczywiście – ser z mleka owiec. Ma wyrazisty i bardzo oryginalny smak, który trudno pomylić z innym. Jego walory doceniali już zresztą starożytni. Nic w tym dziwnego! Owcze przysmaki są naprawdę pyszne i mają wielu swoich amatorów. Ale czym tak naprawdę wyróżnia się owczy ser? Czy jest zdrowy? Jak można wykorzystać go w kuchni? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Ser owczy – smak, właściwości, wartości odżywcze

Ser owczy to produkt nabiałowy, który wytwarza się z mleka owczego. Do jego produkcji wykorzystuje się przy tym wybrane rasy owiec mlecznych. Mleko owcze doskonale sprawdza się zresztą do tego z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu. Jest też pełne cennych wartości odżywczych.

Smak sera owczego jest wyraźny i charakterystyczny. Trudno pomylić go z innym. Owcze wyroby mają przy tym miękką lub twardą konsystencję – w zależności od konkretnego rodzaju sera. Podobnie rzecz ma się z jego barwą i wyglądem.

Owczy ser jest tłusty i wysokokaloryczny. 100 gramów wyrobu dostarcza nam średnio 360-380 kcal. Taka jego ilość to przy tym około 20-30 gramów tłuszczu oraz 20 gramów białka.

Rodzaje sera owczego

Do najbardziej znanych serów owczych w Polsce zaliczyć można:

  • oscypek – tradycyjny góralski ser twardy o wrzecionowatym kształcie oraz zdobieniach. Zwykle występuje jako wędzony. Ten podhalański przysmak w oryginalnej postaci powinien być produkowany wyłącznie z mleka owiec. Jest to produkt regionalny o Chronionej Nazwie Pochodzenia;
  • bryndza – podpuszczkowy ser miękki o intensywnym, słonym smaku i grudkowej strukturze. Wytwarzany jest z rozdrobnionego i mielonego bundzu. To produkt charakterystyczny dla kuchni Słowacji, ale produkowany jest również w Polsce;
  • Roquefort – francuski owczy ser z żyłkami niebieskiej pleśni. Wyróżnia się intensywnym słonym i pikantnym smakiem oraz wyraźnym pleśniowym aromatem. Oryginalny wyrób produkowany jest we francuskiej wiosce Roquefort-sur-Soulzon, stąd zresztą jego nazwa.
  • Pecorino Romano – włoski ser twardy podpuszczkowy. Charakteryzuje się bardzo słonym i dość pikantnym smakiem oraz intensywnym zapachem. Ma słomkową barwę i dość kruchą konsystencję. Wytwarzany jest ze świeżego, pełnotłustego mleka owczego. Zwykle wykorzystywany jest w formie startej jako dodatek do innych potraw;
  • Manchego – hiszpański ser twardy wytwarzany wyłącznie z mleka owiec rasy Manchega. Jest to wyrób długodojrzewający. Ma kremową konsystencję z charakterystycznymi dziurkami. Wyróżnia się pikantnym smakiem i specyficznym aromatem;
  • Feta – tradycyjny grecki ser miękki, dojrzewający. Wytwarzany jest w całości z mleka owczego lub z dodatkiem mleka koziego (nie więcej niż 20-30%). Ma zwartą, dość kruchą konsystencję oraz charakterystyczny słony smak z pikantną nutą. Jest to produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Oznacza to, że może być produkowany wyłącznie w Grecji.
owczy ser
Świeży owczy serek, źródło: Shutterstock

Zastosowanie sera owczego

Ser owczy ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni można więc śmiało wykorzystywać go na wiele sposobów. W wielu przypadkach z powodzeniem zastąpi też tradycyjny nabiał krowi.

Niezależnie od gatunku może być spożywany samodzielnie w formie przekąski czy jako jeden z elementów deski serów. Na pewno świetnie smakować będzie w towarzystwie świeżego pieczywa oraz innych dodatków, np. warzyw. Doskonale wypada w rozmaitych sałatkach.

Wiele z serów owczych sprawdzi się również w daniach na ciepło. Grillowany lub smażony oscypek niewątpliwie zachwyci każdego. Jego kremowe, ciągnące się wnętrze to wprost niebo w gębie. Sery owcze bardzo twarde w formie startej dopełnią smaku dań makaronowych. Bryndza znakomicie sprawdzi się w farszu do pierogów czy naleśników. Zapiekanym potrawom niezwykłego charakteru doda ser feta.

Czy owczy ser jest zdrowy?

Ser owczy nazywany jest zwykle produktem wartościowym, który może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlaczego? Za jego prozdrowotne właściwości odpowiada oczywiście mleko owcze. Warto więc wiedzieć, że mleko owiec zdecydowanie wyróżnia się na tle innych z uwagi na zawartość cennych substancji.

Udowodniono, że owczy ser zawiera mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Niech nie myli nas zatem wysoka zawartość tłuszczu w serze – to tzw. dobre tłuszcze. Wyroby z mleka owiec stanowią także bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka. Dostarczają organizmowi szeregu witamin – to prawdziwa skarbnica witamin A, E, C oraz witamin z grupy B. W serze owczym znajduje się ponadto duża ilość minerałów. Mamy tu przede wszystkim sporo wapnia, fosforu oraz magnezu.

Pamiętajmy przy tym, że zawsze wskazana jest pewna ostrożność i dietetyczna refleksja. Dobrze mieć więc na uwadze, że wiele z serów owczych zawiera sporo soli. Może być to dla nas istotna informacja, zwłaszcza jeśli powinniśmy kontrolować jej spożycie.

Opinie o Ser owczy – rodzaje, właściwości i zastosowanie w kuchni - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 17 = 19

Podobne