967 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ser feta – skład, właściwości, zastosowanie

ser feta

4.0 Opinie (1)

ser feta

Feta to ser o wyjątkowych walorach smakowych, a także długiej i bogatej historii. Wspominał o nim nawet Homer na kartach swojej „Odysei”. Jest to długo dojrzewający ser o śnieżnobiałej barwie i wyrazistym smaku. Jego ojczyzną jest Grecja słynąca ze zdrowej i pysznej kuchni. Ten grecki przysmak stanowi zresztą jej nieodłączny element. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje o serze feta, jego zastosowaniu i właściwościach.

Ser feta – co to za produkt?

Feta to tradycyjny grecki ser dojrzewający wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego (to drugie stanowi przy tym około 20-30% całości). Oryginalny produkt nie zawiera mleka krowiego, a także konserwantów, barwników ani żadnych sztucznych dodatków.

Feta ma białą barwę, dość zwartą, kruchą i lekko ziarnistą konsystencję oraz charakterystyczny smak – słony, lekko pikantny i kwaskowy. Poszczególne produkty mogą się jednak nieco różnić między sobą w zależności od długości okresu dojrzewania i rodzajów mleka. Jego aromat jest mocny i intensywny. Ser feta bardzo łatwo się rozdrabnia i dobrze zapieka. Sam proces produkcji trwa około 2-3 miesięcy. W tym czasie ser dojrzewa w solance. Kluczowe jest przy tym zapewnienie mu odpowiednich warunków leżakowania.

Dowiedz się więcej o tym serze! / Shutterstock

Ser feta. Jest to jeden z najstarszych serów na świecie. Ma długą i bogatą tradycję, a znany był już starożytnym. Stanowi przy tym nieodłączny element greckiej kuchni i jeden z symboli tamtejszej kultury.

Należy też wiedzieć, że od 2007 roku nazwa „feta” jest prawnie zarezerwowana wyłącznie dla prawdziwego sera feta, wytwarzanego w Grecji z mleka owczego i koziego, długo dojrzewającego w odpowiednich warunkach. Podczas zakupów warto więc zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniu. Zwłaszcza że obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów „fetopodobnych”.

Zastosowanie – ser feta w kuchni

Ser feta ma dość szerokie zastosowanie kulinarne. Może być więc używany jako składnik różnego rodzaju dań – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Najbardziej znanym, wręcz klasycznym sposobem jego wykorzystania, jest sałatka grecka. To połączenie pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków, oliwek i właśnie fety.

Ser sprawdzi się jednak również w innych kompozycjach. Wyjątkowo dobrze smakuje zresztą z warzywami – będzie więc wdzięcznym składnikiem różnego rodzaju sałatek i jarzynowych przekąsek, a także zup i dań jednogarnkowych.

Feta bardzo dobrze się zapieka – wspaniale smakuje więc w zapiekankach warzywnych, tartach, quiche, a nawet na pizzy. Doskonale komponuje się z owocami morza. Świetnie sprawdza się jako składnik farszów – pierożków, naleśników, a także nadziewanej papryki, ziemniaków itp. Dobrze smakuje także z pieczywem.

Sałatka z serem feta / Shutterstock

Czy ser feta jest zdrowy?

Ser feta można bez większego wahania określić jako wartościowy produkt, który warto włączyć do swojego jadłospisu. Do jego zalet – oprócz niekwestionowanych walorów smakowych – zaliczyć bowiem można liczne właściwości korzystne dla zdrowia.

Przede wszystkim jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera również sporo wapnia, sodu i cynku. Dostarcza organizmowi dużych dawek witamin A, B2, B12 i K. Wspiera więc produkcję czerwonych krwinek, wpływa na stan kości i zębów, zapobiega osteoporozie. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wywiera pozytywny wpływ na wzrok i pracę układu sercowo-naczyniowego.

Ma ponadto dużo naturalnych priobiotyków – te zaś w bardzo korzystny sposób wpływają na mikroflorę jelitową, co przekłada się bezpośrednio na wsparcie procesów trawiennych i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Feta jest przy tym serem dość tłustym – zawartość tłuszczu wynosi tu około 40% – i wysokokalorycznym – 100 gramów produktu dostarcza organizmowi około 260 kcal. Warto też pamiętać, że zawiera dużo soli, a także tłuszczów nasyconych. Wskazany jest więc umiar w jego spożywaniu.

Ser feta – marki i ceny

Jednymi z popularniejszych produktów dostępnych na rynku jest ser feta z Biedronki oraz z Lidla. Klienci bardzo często wybierają również sery marek, takich jak Favita, Tolonis czy Apetina. W sklepach spotkać można ponadto ser feta Islos NaTurek.

Średnie ceny tego sera znajdują się w przedziale 5-10 złotych za opakowanie zawierające 200 gramów produktu.

Opinie o Ser feta – skład, właściwości, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

68 − 65 =

Podobne