codziennie nowe aktualizacje
Ser ricotta – pochodzenie, zastosowanie w kuchni, właściwości


Ricotta to miękki, niedojrzewający ser otrzymywany z serwatki pozostałej z produkcji innych serów. Jest smaczny, delikatny i zdrowy. Ma także bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Walory ricotty znane były zresztą już starożytnym. Można się natknąć przy tym również na wzmianki, że jego pierwowzór powstał w epoce brązu. Niewątpliwie więc warto wiedzieć, czym wyróżnia się ten wyjątkowy produkt. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat sera ricotta, jego właściwości i zastosowania.
Ser ricotta – co to za produkt?
Ricotta to miękki, niedojrzewający ser włoski wytwarzany z serwatki mleka krowiego, bawolego, owczego lub koziego. Wyróżnia się dość neutralnym, słodkawym smakiem i bardzo łagodnym aromatem. Ma kremową, lekką i wilgotną konsystencję – strukturą i wyglądem przypomina nieco drobnoziarnisty twaróg. Jego barwa jest zaś kremowo biała.
Nazwa „ricotta” pochodzi z języka włoskiego i oznacza dosłownie „podwójne gotowanie”, co odnosi się do obróbki serwatki, z której powstaje ricotta. Wykorzystywana w tym celu serwatka pochodzi przy tym z produkcji innych serów, np. mozzarelli.
Ser ricotta – w porównaniu z innymi rodzajami sera – można określić jako produkt stosunkowo niskokaloryczny – 100 gramów produktu dostarcza organizmowi średnio 150 kcal. Wyróżnia się również dość niską zawartością tłuszczu (około 11 g na 100 g).

Ser ricotta – zastosowanie w kuchni
Ser ricotta daje przy tym ogromne możliwości kulinarne, które ograniczyć może właściwie tylko nasza wyobraźnia. Jego neutralny smak i zapach sprawiają bowiem, że jest produktem o uniwersalnym zastosowaniu. Twarożek dobrze przejmuje smaki dodatków i chłonie aromaty przypraw. Może być więc wykorzystywany zarówno do dań słonych, jak i słodkich.
Świetnie sprawdza się jako baza różnego rodzaju placków czy placuszków, a także omletów i klusków. Może być składnikiem lekkich serników. Używany jest do robienia wytrawnych i słodkich farszów do naleśników i pierogów. Jest wdzięcznym dodatkiem do mięs, tarty czy pizzy. Wykorzystywany jest ponadto podczas robienia kremowych, śmietankowych sosów i słodkich deserów. Stanowi smaczny dodatek do pieczywa, a także bazę twarożków z warzywami lub owocami.
Właściwości sera ricotta
Ser ricotta – poza licznymi walorami, o których wspomniano powyżej – wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Jego częste spożywanie może więc w pozytywny sposób wpłynąć na nasze samopoczucie i formę.
Jest przede wszystkim bogatym źródłem witamin – zawiera spore ilości witaminy A i witamin z grupy B (B1, B2, B3, B9 i B12). Wpływa więc korzystnie na wzrok. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Wspiera ponadto prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek. Ma też pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego.

Ser ricotta dostarcza organizmowi także dobroczynnych dla niego składników mineralnych. Mowa tu o stosunkowo dużych dawkach magnezu, fosforu, potasu, selenu, żelaza i sodu. Jest ponadto dobrym źródłem wapnia. Ma więc korzystny wpływ na stan kości i zębów. Pomaga w walce z osteoporozą.
Włoski przysmak wyróżnia się ponadto wysoką zawartością białka, a co za tym idzie dostarcza organizmowi aminokwasów, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Wspiera procesy budulcowe mięśni i reguluje metabolizm. Jest przy tym lekkostrawny, a na tle innych serów stosunkowo niskokaloryczny.
Ser ricotta – marki i ceny
Obecnie na rynku mamy duży wybór firm produkujących ten ser. Włoski przysmak zyskuje bowiem na popularności i znajduje coraz większe grono amatorów.
Jednym z chętniej wybieranych produktów z tej grupy jest zaś ser ricotta Galbani, a także ricotta marek własnych Biedronka i Lidl. Klienci często kupują również ser Kaufland i Carrefour.
Średnie ceny sera ricotta znajdują się w przedziale 4-10 złotych za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.