codziennie nowe aktualizacje
Ser topiony – czy jest zdrowy? Opis, zastosowanie


Ser topiony to jeden z częściej wybieranych wyrobów nabiałowych. Lubią go dorośli. Uwielbiają dzieci. Ma kremową konsystencję. Występuje w różnych smakach. Jest tani i łatwo dostępny. Ale co to właściwie za produkt? Dlaczego niektórzy go unikają? Poniżej wyjaśniamy, czy ser topiony jest zdrowy.
Ser topiony – czym tak naprawdę jest?
Można go kupić właściwie w każdym sklepie spożywczym. To w końcu produkt, który jest z nami od dawna. Ser topiony znamy przecież od wielu, wielu lat. Ale co to tak naprawdę jest?
To produkt pochodny sera. Jego produkcja polega na rozdrabnianiu, mieszaniu i podgrzewaniu sera, który następnie pozostawia się do zastygnięcia. W procesie tym wykorzystuje się liczne dodatki, takie jak emulgatory, konserwanty, aromaty itd.
To wyrób o maślanej, kremowej konsystencji, przeznaczony przede wszystkim do smarowania pieczywa. W sklepach dostępny jest w formie prostokątnych bloczków i trójkącików, a także pakowanych oddzielnie plasterków. W klasycznej postaci to serek śmietankowy. Topiony ser występuje także w różnych wariantach smakach i z rozmaitymi dodatkami (np. ziołami, szczypiorkiem, pieczarkami, szynką, papryką).
Co ciekawe, sery topione mają długą historię. Korzeniami sięgają bowiem do początków XX wieku. Ich koncepcja narodziła się ponad 100 lat temu w Szwajcarii. Miało to związek z wykorzystaniem serów nienadających się do sprzedaży, a także wydłużeniem terminu przydatności do spożycia. Niektórzy za ojczyznę sera topionego uznają Stany Zjednoczone.
Topiony ser – jakie ma zastosowanie w kuchni?
Chyba każdy wie, że serek topiony to przede wszystkim dodatek do pieczywa. Bo i któż z nas nie jadł kiedyś kromki chleba lub kawałka bułki z tym kremowym smarowidłem? Trzeba zresztą przyznać, że taka forma jego spożywania odpowiada wielu osobom, zwłaszcza najmłodszym. Kanapki z serkiem topionym to przecież przysmak większości dzieci.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby taki posiłek urozmaicić różnymi dodatkami, np. jakimś warzywem, kawałkiem wędliny, kleksem keczupu czy majonezu. Jeśli zaś mamy przed sobą ser w plasterkach, najlepiej podgrzać go między kromkami tostowego pieczywa w opiekaczu do kanapek. Tym sposobem uzyskamy ciepłą, chrupiącą kanapkę z kremowym, przyjemnie ciągnącym się wnętrzem.
Zastosowanie serka topionego w żadnym razie nie ogranicza się jednak do składnika kanapek. Produkt ten z powodzeniem wykorzystać można jako składnik sosów czy zup. Niekiedy stosuje się go w roli zabielacza, który dodatkowo pozwala nadać potrawie nowy charakter. Często to też baza typowo serowych zup albo sosów.
Topiony serek świetnie sprawdzi się również jako składnik ciepłych dipów, serwowanych zwykle do nachosów. Można go użyć także podczas przygotowania zimnych przekąsek, np. małych kanapeczek, koreczków, roladek z tortilli.

Wartości odżywcze sera topionego (ser topiony kcal, zawartość tłuszczy, białka, węglowodanów)
Trudno nazwać ser topiony produktem dietetycznym. W porównaniu z typowymi serami ma jednak znacznie mniej kalorii. 100 gramów produktu to średnio 250-300 kcal. Taka ilość dostarcza nam 8-10 gramów białka i 20-30 gramów tłuszczu. W stugramowej porcji topionego sera mamy przy tym 4-6 gramów węglowodanów.
Jeśli zależy nam jednak na dokładnych danych z tego zakresu, najlepiej czytać informacje zamieszczone na opakowaniu konkretnego produktu.
Czy ser topiony jest zdrowy?
Ser topiony spożywany w niewielkich ilościach zasadniczo nie powinien mieć negatywnego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. Podobnie jak wykorzystywany okazjonalnie w roli dodatku do różnego rodzaju potraw czy przekąsek.
Oczywiście najlepiej pod tym względem wypada domowy ser topiony. W przypadku sera zrobionego samodzielnie mamy bowiem pewność co do braku zbędnych dodatków. Bo właśnie głównie z uwagi na wykorzystywane w procesie produkcji substancje trudno uznać taki serek za produkt całkowicie zdrowy.
Tego rodzaju wyroby dostępne w sklepach zawierają bowiem zwykle emulgatory, utwardzone tłuszcze roślinne i inne sztuczne dodatki. Do tego mają w sobie zazwyczaj dużo soli. Tymczasem zawartość samego sera jest niska albo nawet zerowa. Taki serek w gruncie rzeczy dostarcza organizmu wartości energetycznej, a przy okazji niekorzystnych dla funkcjonowania człowieka nasyconych tłuszczów. Trudno więc mówić o jakichkolwiek prozdrowotnych właściwościach sera topionego. Nie sposób też ukryć, że gotowy wyrób to produkt wysokoprzetworzony.
Brakuje jednej rzeczy, wyjaśnienia że jak w każdym produkcie to czy jest zdrowy zależy od jakości tego produktu. W dobrych serach z tak zwanej chemia mamy tylko fosforany, które w takich ilościach nie są szkodliwe (mamy je też w swoim ciele). W dobrych serach nie ma też utwardzanych tłuszczy roślinnych