490 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Majonez – za co kochają go Polacy?

majonez

4.0 Opinie (1)

  • majonez Kielecki
  • majonez Społem
  • majonez
  • majonez Winiary
  • majonez Kętrzyński
  • majonez Pudliszki
majonez

Majonez jest jednym z najchętniej i najczęściej używanych dodatków. To gęsty, kremowy sos o charakterystycznym smaku, którego bazę stanowią olej oraz surowe żółtka jaja. Jego historia sięga prawdopodobnie początków XIX wieku, choć pod tym względem nie ma całkowitej zgodności. Jest dodatkiem tłustym i wysokokalorycznym, ale niepozbawionym cennych właściwości. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia i jakie jest jego zastosowanie. Poniżej podajemy także znane na rynku produkty oraz ich średnie ceny.  

Majonez – skład, konsystencja

Majonez to zimny sos wytwarzany na bazie oleju i żółtek jaj. Ma szerokie zastosowanie kulinarne – stanowi uniwersalny dodatek do różnego rodzaju dań, przekąsek i przystawek.

Jego głównymi składnikami są surowe żółtka jaj oraz tłuszcz roślinny – olej lub oliwa. Równie istotny jest także dodatek octu – ocet obniża PH substancji i jest odpowiedzialny za charakterystyczny smak sosu. To bowiem rodzaj emulsji, czyli mieszanka dwóch substancji, z których jedna nie rozpuszcza się w drugiej – w tym przypadku rolę emulgatora odgrywają żółtka jaj.

Ma gładką, kremową konsystencję, jasną barwę oraz wyrazisty smak. W jego składzie znajdują się również przyprawy (sól, pieprz, cukier, musztarda), a nierzadko także substancje konserwujące i smakowe, barwniki itp.

majonez
Słoik majonezu, źródło: Shutterstock

Zastosowanie majonezu

Majonez jest bardzo popularnym i uniwersalnym dodatkiem kulinarnym o szerokim zastosowaniu. Idealnie pasuje do wędlin, serów oraz jajek. Świetnie smakuje również w towarzystwie warzyw. Jest dodawany do kanapek oraz burgerów, a także sałatek, surówek i różnego rodzaju przystawek.

Nierzadko wykorzystuje się go jako składnik sosów i dipów – na bazie majonezu można przyrządzić sos czosnkowy, ziołowy itp. Stanowi także podstawę do przygotowywania różnego rodzaju past, np. pasty jajecznej, rybnej itp. Wykorzystywany jest ponadto jako dekoracja do potraw i przystawek.

Majonez – składniki odżywcze

Majonez to sos emulsyjny o wysokiej zawartości tłuszczu (około 70-80%) – jest to więc dodatek wysokokaloryczny (100 gramów sosu dostarcza około 700 kcal). Przy umiarkowanym spożyciu może jednak wykazywać szereg prozdrowotnych właściwości i stanowić bogate źródło cennych witamin i składników mineralnych.

majonez
Sałatka z majonezem, źródło: Shutterstock

Ten sos zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Jest również prawdziwą skarbnicą witamin – dzięki zawartości jajek dostarcza organizmowi witamin A, D, E oraz K. Ma także sporo selenu, fosforu i cynku, a także potasu i sodu.

Majonez – marki i ceny

Na rynku dostępnych jest wiele marek majonezów. Najczęściej wybieranymi produktami są Majonez Dekoracyjny Winiary (jego średnia cena to 6-8 złotych za opakowanie zawierające 400 ml produktu) oraz Majonez Kielecki (jego średnia cena to 6-7 złotych za opakowanie zawierające 310 ml produktu).

Popularnym od lat produktem jest ponadto Majonez Kętrzyński – słoik o pojemności 460 ml kosztuje średnio 7 złotych. Klienci równie chętnie wybierają Majonez Pudliszki – za jego opakowanie o pojemności 480 ml trzeba zapłacić średnio 7-8 złotych.

Opinie o Majonez – za co kochają go Polacy? - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

35 − = 31

Podobne