codziennie nowe aktualizacje
Dania gotowe w puszkach


Gotowe dania w puszkach to propozycja dla turystów, osób pracujących w terenie, wojskowych, a także dla tych, którzy nie zawsze mają czas na gotowanie, a potrzebują sycącego, wysokoenergetycznego posiłku. Puszki są praktyczniejsze od słoików (które mogą się rozbić podczas podróży), jednak mogą posiadać Bisfenol A, związek uważany za szkodliwy dla zdrowia, który może dostać się do żywności w wyniku uszkodzenia powłoki ochronnej lub podgrzania puszki. Na rynku są też dostępne dania gotowe w puszkach bez Bisfenolu A (BPA FREE).
Dlaczego dania gotowe w puszkach są popularne?
Danie gotowe w puszkach można wziąć do pracy, na wyjazd, wędrówkę w góry lub na biwak. Nie wymagają gotowania. Można je podgrzać w kuchence mikrofalowej (po przełożeniu z puszki do odpowiedniego naczynia), na ognisku lub w naczyniu z wrzątkiem. To szybki i wygodny sposób, aby zjeść coś na ciepło. Dania gotowe w puszce mają długi termin przydatności do spożycia (12-24 miesiące) i są wysokoenergetyczne (posiadają dużą zawartość białka), ponieważ mają za zadanie zaspokoić głód i zregenerować siły po wysiłku fizycznym. Większość puszek nie wymaga użycia otwieracza do konserw, ponieważ posiada wieczko typu easy open, które wystarczy pociągnąć za zawleczkę. Niektóre z dań gotowych zawierają dodatki, np. makaron lub kaszę, inne świetnie smakują z samym pieczywem. Ciekawą propozycją jest też oryginalne wojskowe mleko w proszku, o wysokiej zawartości protein, wzbogacone witaminami i minerałami, przeznaczone do rozpuszczenia w gorącej wodzie.

Rodzaje dań gotowych w puszkach
Najczęściej spotykane rodzaje dań w puszce to klasyka kuchni polskiej (w tym wojskowej) oraz meksykańskiej, włoskiej, a nawet greckiej:
- różne rodzaje gulaszu,
- fasolka po bretońsku,
- gołąbki, pulpety, klopsiki w sosie pomidorowym lub pieczarkowym,
- żeberka wieprzowe z kapustą,
- kaszanka,
- kapuśniak,
- flaki w rosole, po zamojsku lub staropolsku;
- grochówka żołnierska,
- zupa pomidorowa,
- zupa warzywno-wołowa,
- zupa meksykańska,
- zupa gulaszowa;
- dania w stylu meksykańskim (np. duszone mięso z kurczaka z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą, pomidorami, papryką),
- dania w stylu włoskim (np. ravioli w sosie bolognese),
- dania wegetariańskie na bazie fasoli, ciecierzycy, soczewicy (np. Amaizin soczewica w sosie curry),
- grecki gyros.

Dania gotowe w puszkach – ceny i marki
Ceny dań gotowych w puszce wahają się od 5 zł do 20 zł. Wiele dań w puszcze ma cenę 12–13 zł za 400 g lub 8–10 zł za 300 g. Najpopularniejsze i łatwo dostępne marki dań gotowych w puszce to:
- Sokołów,
- Omnimax,
- MEAL,
- Kotliński,
- Ökoland,
- AMK Yabra,
- Argovita,
- Arpol.
Warto dodać, że na polskim rynku (Allegro) dostępna jest także kultowa amerykańska puszka z zupą (pomidorową, z kurczaka i makaronem, wegetariańską) marki Campbells. Puszki z zupą tej firmy przedstawił na jednym ze swych dzieł Andy Warhol w 1962 roku. Za porcje 305 g trzeba zapłacić 19 zł.
Gorąca puszka – danie gotowe w puszce samopodgrzewającej się
Samopodgrzewająca się puszka z daniem gotowym to produkt skierowany do wojskowych odbywających ćwiczenia w terenie oraz uczestników obozów survivalowych, a także do każdego, kto potrzebuje w warunkach polowych zjeść solidny, gorący posiłek, a nie ma możliwości podgrzania na płomieniu.
W otoczce puszki zamknięta jest gorąca para wodna, którą po uwolnieniu za pomocą dołączonego szpikulca wydostaje się przez otwory i zaczyna podgrzewać zawartość puszki. Po kilkunastu minutach posiłek jest gorący i gotowy do spożycia. Dania gotowe w samopodgrzewających się puszkach oferują dwie polskie marki:
- Arpol (np. kurczak w sosie węgierskim, wołowina w sosie pomidorowym, fasolka po bretońsku),
- C-Borg Company (np. gulasz wołowy z kaszą czy kurczak z warzywami z ryżem).