1050 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Chleb tostowy – skład, wartości odżywcze, cena

chleb tostowy

4.0 Opinie (1)

chleb tostowy

Chleb tostowy to pieczywo cieszące się sporą popularnością. Nie ma się zresztą czemu dziwić. Przyjemnie chrupiący tost to przecież smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek. Wiele osób zwraca przy tym uwagę na jego niekorzystny wpływ na zdrowie. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat chleba tostowego, jego składu i właściwości.

Chleb tostowy – co to za produkt?

Chleb tostowy to rodzaj pieczywa, którego głównym przeznaczeniem jest przygotowywanie tostów i zapiekanych kanapek. Wyróżnia się elastyczną strukturą – jest miękki i puszysty. Po opieczeniu staje się zaś chrupiący i pozbawiony sprężystości. Zwykle wytwarzany jest z mąki pszennej.

Jego cechą charakterystyczną jest również długi termin przydatności do spożycia, zwłaszcza w porównaniu z klasycznym pieczywem. Chleb tostowy długo zachowuje świeżość (nie zmienia swojej konsystencji, nie pokrywa się też zwykle pleśnią), za co odpowiadają przede wszystkim jego skład i technologia produkcji.

Zazwyczaj stanowi podstawę śniadania, choć bywa również jedzony w ramach innych posiłków czy też jako przekąska. Pojedyncze kromki chleba opieka się w tosterze, a potem spożywa z różnego rodzaju dodatkami, np. masłem, dżemem, miodem, serem czy wędliną. Równie często chleb tostowy jadany jest w formie dwóch złożonych kromek z serem, opieczonych w specjalnym urządzeniu do kanapek.

chleb tostowy
Dowiedz się więcej o chlebie tostowym / Shutterstock

Skład i wartości odżywcze chleba tostowego

Podstawowym składnikiem chleba tostowego jest oczywiście mąka – zwykle to mąka pszenna. Do jego produkcji potrzebne są ponadto woda, mleko, drożdże, tłuszcz oraz sól. Pieczywo zwykle zawiera także substancje konserwujące, aromaty, emulgatory i regulatory kwasowości.

Oczywiście poszczególne produkty mogą się między sobą nieco różnić. Warto też wspomnieć, że poza klasycznym chlebem pszennym na rynku dostępne są również inne warianty pieczywa tostowego, np. chleb pełnoziarnisty, maślany, na zakwasie.

Chleb tostowy jest produktem wysokokalorycznym. 100 gramów pieczywa dostarcza organizmowi 250-320 kcal. Jedna kromka pieczywa ma przy tym około 60-90 kcal.

Czy warto jeść chleb tostowy?

Trudno nie zauważyć, że chleb tostowy ma wiele zalet. Jest przecież smaczny i długo zachowuje świeżość. Świetnie też sprawdza się jako baza szybkiego posiłku. Cieszy się zresztą dużą popularnością, jest przy tym stosunkowo niedrogi i łatwo dostępny. Trzeba jednak wiedzieć, że poza licznymi atutami ma niestety również sporo wad.

Przede wszystkim jako produkt wysoko przetworzony dostarcza nam „pustych kalorii”, i to wcale niemało. Jest też ciężkostrawny i niezbyt pożywny – uczucie sytości po zjedzeniu tosta trwa dość krótko, a wymaga sporej ilości chleba. Nie ma też prawie w ogóle błonnika pokarmowego.

kromka chleba tostowego
Zachęcamy do przeczytania artykułu! / Shutterstock

Chleb tostowy jest przy tym właściwie pozbawiony właściwości, które można by uznać za cenne dla zdrowia. Nie zawiera praktycznie żadnych witamin ani minerałów. Na liście składników można znaleźć za to wiele sztucznych dodatków, których wpływ na zdrowie jest co najmniej niekorzystny.

Z cała pewnością należy więc wziąć pod uwagę, że chleb tostowy nie należy do grupy produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu. Jedzony z umiarem nie powinien jednak nikomu zaszkodzić.

Chleb tostowy – marki i ceny

Chleb tostowy jest bardzo popularnym i chętnie kupowanym produktem. Stąd też na rynku mamy dość duży wybór tego rodzaju pieczywa. Jednym z częściej wybieranych jest przy tym chleb tostowy z Biedronki i z Lidla.

Średnia cena chleba tostowego to 3-9 złotych za opakowanie zawierające 500 gramów produktu.

Opinie o Chleb tostowy – skład, wartości odżywcze, cena - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

67 + = 69

Podobne