codziennie nowe aktualizacje
Musztarda – wszystko, co musisz wiedzieć


Musztarda to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań i przystawek. Ma wyrazisty wytrawny smak, który zawdzięcza ziarnom gorczycy użytym w procesie jej wytwarzania. Wykorzystywana jest jako uniwersalna przyprawa do różnego rodzaju potraw, a jej właściwości prozdrowotne znane były już starożytnym. Warto więc wiedzieć, czym wyróżnia się musztarda i jakie jest jej zastosowanie. Poniżej prezentujemy również najbardziej znane produkty dostępne na polskim rynku.
Musztarda – skład
Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Stanowi wytrawny i uniwersalny dodatek do różnego rodzaju dań i przystawek.
Podstawowym składnikiem musztardy jest gorczyca, ale równie ważny w procesie jej produkcji jest ocet, a także sól i cukier. Sos ma wyrazisty i charakterystyczny smak, jego konsystencja zależy natomiast od stopnia rozdrobnienia ziaren gorczycy.
Musztarda a zdrowie
Musztarda wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wpływając korzystnie na proces trawienia. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych – zawiera witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, cynk, magnez oraz miedź.

Zastosowanie musztardy
Musztarda jest uniwersalnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem – często serwowana jest do mięs grillowanych, pieczonych i smażonych, a także jako przyprawa do wędlin, niekiedy również ryb. Wykorzystuje się ją ponadto do robienia marynat, w których przygotowuje się mięso do dalszej obróbki.
Musztarda świetnie sprawdza się także jako baza lub dodatek do sosów (np. majonezu, sosu musztardowego). Dodawana jest do sałatek, surówek i przystawek. Wykorzystywana może być również jako dekoracja do potraw i przystawek.
Rodzaje musztardy
W zależności od metody mielenia gorczycy oraz proporcji składników wyróżnia się różne rodzaje musztardy, to m.in.:
- stołowa (najbardziej popularny rodzaj musztardy, ma łagodny lub ostry smak),
- sarepska (wytwarzana z gorczycy sarepskiej, ma dość ostry smak i ciemny kolor),
- rosyjska (ma bardzo ostry smak, który zawdzięcza dodatkowi gorczycy czarnej, w jej konsystencji widoczne są drobinki ziaren gorczycy),
- francuska (wytwarzana jest na bazie białej i czarnej gorczycy, zawiera całe lub częściowo rozdrobnione ziarna, ma wyrazisty smak),
- Dijon (klasyczna musztarda francuska, wyróżnia się kremową konsystencją, ma jasną barwę i lekko ostry smak),
- kremska (wytwarzana jest z drobno mielonych ziaren gorczycy, ma łagodny, lekko słodki smak i kremową konsystencję).

Musztarda – marki i ceny
Na rynku dostępne są różne marki musztardy. Jedną z najbardziej znanych firm produkujących ten wytrawny sos o wyrazistym smaku jest Roleski – producent wielu rodzajów musztardy, w tym Musztardy Sarepskiej Roleski (jej średnia cena to 2-3 złote za słoik o pojemności 175 gramów).
Równie popularnym produktem jest Musztarda delikatesowa Kielecka – słoik sosu firmy WSP Społem o wadze 190 gramów można kupić za około 2-3 złote.
Pod marką Prymat produkowana jest zaś m.in. Musztarda kremska Prymat, której średnia cena to 2-3 złote za opakowanie zawierające 185 gramów produktu.
Klienci chętnie wybierają także Musztardę rosyjską Kamis (3 złote za opakowanie zawierające 185 gramów produktu) oraz Musztardę Dijon Develey (4 złote za opakowanie zawierające 270 gramów produktu).