1050 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ser halloumi – skład, wartości odżywcze, zastosowanie

ser halloumi

4.0 Opinie (1)

ser halloumi

Ser halloumi to produkt pod wieloma względami wyjątkowy. Jest smaczny i sycący, a przy tym niepozbawiony cennych dla zdrowia właściwości. Ma także długą historię sięgającą korzeniami aż do starożytności. Jego ojczyzną jest zaś Cypr, gdzie oryginalna receptura sera stanowi zresztą pilnie strzeżoną tajemnicę. Niewątpliwie warto więc wiedzieć, co wyróżnia go na tle innych serów. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat sera halloumi, jego składu, wartości odżywczych i zastosowania.

Ser halloumi – co to jest?

Halloumi to tradycyjny ser cypryjski wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego, często z dodatkiem mięty (świeżej lub suszonej). Należy do grupy serów solankowych, półtwardych.

Ma postać półokrągłych lub prostokątnych kostek. Jego barwa jest jasna, smak słony i intensywny, a konsystencja zwarta, elastyczna i sprężysta. Ser bardzo dobrze się kroi, a poddany działaniu wysokiej temperatury nie roztapia się.

Halloumi otrzymywany jest z sera serwatkowego i podpuszczki. Proces jego dojrzewania trwa minimum 40 dni. Wyróżnia się przy tym jego dwie odmiany – świeżą i dojrzałą. Może być spożywany zarówno na ciepło, jak i zimno.

ser halloumi
Dowiedz się więcej o tym produkcie! / Shutterstock

Ser halloumi – regionalny produkt chroniony

Trzeba przy tym wiedzieć, że ser halloumi jest produktem objętym Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP). Jest to specjalny status przyznawany przez Komisję Europejską. Oznacza zaś, że nazwa „halloumi” jest zarejestrowaną nazwą prawnie chronioną i dotyczyć może wyłącznie serów pochodzących z Cypru i wytwarzanych z określonych surowców w określonych warunkach. Oryginalny ser halloumi może zawierać przy tym do 50% mleka krowiego (jeśli powstaje z mieszanki trzech rodzajów mleka).

Podczas zakupów warto więc zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na opakowaniu, zwłaszcza jeśli zależy nam na oryginalnym produkcie.

Wartości odżywcze sera halloumi

Ser halloumi – poza licznymi walorami smakowymi – wyróżnia się także wieloma cennymi dla zdrowia właściwościami. Jest przede wszystkim bogatym źródłem białka, a także prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B. Dostarcza również organizmowi sporo wapnia, fosforu, potasu i magnezu.

100 gramów halloumi to około 320 kcal. Minimalna zawartość tłuszczu wynosi 43%. Jest to więc produkt stosunkowo tłusty i wysokokaloryczny. Zawiera przy tym dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Nie zawiera natomiast błonnika pokarmowego, dlatego zaleca się spożywanie go w połączeniu z warzywami lub owocami.

halloumi
Halloumi na grillu / Shutterstock

Ser halloumi w kuchni

Ser halloumi ma dość szerokie zastosowanie kulinarne, stąd też może być składnikiem wielu różnego rodzaju potraw. Najczęściej pieczony jest na grillu, ale świetnie smakuje również po usmażeniu, także w panierce. W obu przypadkach zyskuje apetyczną brązową skórkę i miękki środek. Przed obróbką cieplną warto wzbogacić go wyraźnymi przyprawami.

Halloumi z powodzeniem można jednak spożywać także na surowo. Doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do pieczywa czy składnik sałatek. Może być też jedzony jako przekąska, np. w towarzystwie warzyw czy dipów.

Coraz częściej wykorzystywany jest jako zamiennik mięsa, np. jako składnik wegetariańskich burgerów czy szaszłyków. Wspaniale smakuje również na pizzy, tarcie, a także w połączeniu z makaronem.

Ser halloumi – marki i ceny

Obecnie na rynku mamy dość szeroką ofertę serów halloumi. Nie ma się zresztą czemu dziwić – ten cypryjski przysmak w ostatnich latach bardzo zyskał na popularności. Jednymi z częściej kupowanych produktów są przy tym ser halloumi z Biedronki i Lidla. Klienci chętnie wybierają również ten z Kaufland i Krasnystaw.

Średnie ceny tego produktu to przedział 9-12 złotych za opakowanie zawierające 200-225 gramów produktu.

Opinie o Ser halloumi – skład, wartości odżywcze, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 2

Podobne