1064 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Krewetki – opis, zastosowanie w kuchni, cena

krewetki

4.0 Opinie (1)

krewetki

Krewetki to zdecydowanie najpopularniejsze i najchętniej jadane owoce morza. Nie ma się zresztą czemu dziwić – ich mięso jest niezwykle smaczne i delikatne, a smak łagodny. W kuchni można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Nie są też pozbawione cennych właściwości prozdrowotnych. Warto więc dowiedzieć się, czym się wyróżniają. Poniżej prezentujemy najważniejsze informacje na temat krewetek, ich zastosowania i wpływu na zdrowie.

Krewetki – co to jest?

Krewetki (Caridea) to morskie i słodkowodne skorupiaki zaliczane do podrzędu Pleocyemata z rzędu dziesięcionogów. Na świecie żyje około 2500 gatunków krewetek, większość z nich zamieszkuje morza. Tylko niektóre z nich mają zastosowanie kulinarne. Na rynku dostępne są zarówno dzikie krewetki (z połowów), jak i hodowlane.

Wyróżnia się różne rodzaje krewetek. Dzieli się je m.in. ze względu na barwę (szare, różowe, czerwone, żółte, zielone, brązowe). Innym kryterium podziału jest wielkość – w ten sposób można wyszczególnić np. krewetki tygrysie i koktajlowe.

To jedne z najpopularniejszych i najchętniej jadanych skorupiaków o licznych walorach smakowych i wielu właściwościach prozdrowotnych. Ich mięso jest bardzo smaczne i delikatne, a smak łagodny, choć ostateczny efekt zależy w dużej mierze od rodzaju dania, którego są składnikiem. W Polsce zwykle dostępne są w formie mrożonej, choć niekiedy udaje się spotkać również świeże. Na półkach sklepowych znaleźć można także produkty gotowe, np. krewetki w oliwie albo sosie.

krewetki
Dowiedz się więcej o tym produkcie! / Pixabay

Krewetki w kuchni

Krewetki to – wbrew pozorom – produkt o dość szerokim zastosowaniu kulinarnym. Można je więc przyrządzać na wiele różnych sposobów i wykorzystywać zarówno jako bazę dania, jak i dodatek do potraw. Zwykle poddaje się je obróbce termicznej – nie zaleca się bowiem spożywania surowych krewetek. Tu zaś możliwości jest naprawdę sporo – można je smażyć, piec, grillować, gotować i dusić.

Jednym z popularniejszych dań są krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i natki pietruszki, często również podlane białym winem. W takiej formie świetnie smakują ze świeżą, chrupiącą bagietką. To zresztą prosta do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna i efektowna potrawa.

Krewetki doskonale łączą się również z różnymi warzywami – zarówno w daniach na ciepło, jak i w sałatkach. Mają dość łagodny smak, więc warto postawić na wyraziste i aromatyczne przyprawy. Doskonale komponują się także z makaronem i ryżem. Wspaniale smakują smażone w cieście lub tempurze. Mogą być składnikiem zup, zwłaszcza tych w stylu orientalnym z dodatkiem mleka kokosowego.

krewetki w kuchni
Przeczytaj nasz akrtykuł! / Pixabay

Czy krewetki są zdrowe?

Krewetki – poza wieloma walorami smakowymi – wyróżniają się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim stanowią bogate źródło pełnowartościowego białka. Są niskokaloryczne (100 gramów krewetek to zaledwie 80 kcal) i lekkostrawne. Wyróżniają się ponadto niską zawartością tłuszczy nasyconych, a przy tym dostarczają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zawierają spore ilości kwasów omega-3 i omega-6). To ponadto prawdziwa skarbnica witamin (zwłaszcza witamin z grupy B i witaminy E) oraz składników mineralnych (są źródłem selenu, miedzi, jodu, potasu, fosforu, cynku).

Nie ulega więc wątpliwości, że to zdrowy produkt, który z całą pewnością warto włączyć do swojego jadłospisu, zwłaszcza że można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i w krótkim czasie wyczarować atrakcyjne i efektowne danie. Warto też pamiętać, że są one silnym afrodyzjakiem.

Krewetki – marki i ceny

W ostatnim czasie krewetki znacznie zyskały na popularności – coraz częściej goszczą również na polskich stołach. Obecnie są więc dostępne właściwie w każdym supermarkecie. Jednym z chętniej wybieranych produktów są przy tym krewetki Biedronka. Klienci równie często wybierają te z Lidla.

Średnia cena krewetek to 23-24 złote za 225 gramów produktu.

Opinie o Krewetki – opis, zastosowanie w kuchni, cena - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 6 =

Podobne