codziennie nowe aktualizacje
Cukierki – wielka słodycz na jeden kęs


Cukierki, cukiereczki, cuksy... Jak wiele słodkiej przyjemności mieści się w jednym cukierku! No i któż ich nie lubi? Przepadają za nimi dzieci. Uwielbiają dorośli. I nie ma w tym absolutnie nic dziwnego. Zwłaszcza że cukierków jest cała masa. Czekoladowe, z galaretką, tofi, karmelki, pianki. Są cukierki ziołowe i owocowe. Do gryzienia, ssania i żucia. Do wyboru, do koloru!
Cukierek – co to właściwie jest?
Cukierek to rodzaj wyrobu cukierniczego. Trudno jednak w tym przypadku o jego jedyną słuszną definicję. Słowniki podają, że to twardy przysmak ze spreparowanego cukru z dodatkiem smakowym. Słownikowe wyjaśnienia wskazywałyby więc wyłącznie na cukierki typu landrynki. Tymczasem rodzajów cukierków mamy przecież o wiele więcej. Do tej grupy należą smakołyki czekoladowe, z karmelu, galaretki, dropsy, pianki, żelki, pastylki, cukierki ziołowe itd.
Cukierki są niewielkie – w sam raz na jeden kęs. Najczęściej każda pojedyncza sztuka zapakowana jest oddzielnie w folię lub papierek. Sprzedawane są zbiorczo w opakowaniach (torebkach, paczkach, pudełkach itd.) lub na wagę.
Zobacz też nasz artykuł o batonach :)
Krótka historia cukierków
Historia cukierków jest bardzo długa i sięga daleko, daleko wstecz. Cukierkami zajadano się już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Były to wówczas smakołyki na bazie owoców (takich jak daktyle czy figi) oraz miodu. W średniowieczu cukiernictwo funkcjonowało głównie we Włoszech.
W kontekście rozwoju cukiernictwa istotny wydaje się wiek XVI. To wtedy do Europy sprowadzono kakao. Rozpoczęła się tu też produkcja cukru, chociaż na jego szeroką dostępność trzeba było poczekać aż do XIX wieku.
Dziewiętnaste stulecie stanowiło w ogóle przełom w historii cukierków czy ogólnie słodyczy. Słodkości przestały być wtedy dobrem luksusowym i utraciły swój elitarny status. Tym samym czemu stały się dostępne dla wszystkich.
W polskim kontekście warto wspomnieć o cukierni Wedla, która powstała właśnie wtedy. W 1851 roku Karol Wedel otworzył swój pierwszy lokal wraz z niewielką manufakturą czekolady. Co ciekawe, jeśli chodzi o wybór cukierków to początkowo można tam było nabyć wyłącznie karmelki do ssania na kaszel i pastylki z mięty pieprzowej.
Znany cukiernik z Warszawy nie był jednak odkrywczy w tym względzie, ponieważ losy cukiernictwa łączyły się z medycyną już przed wiekami. Cukierki o właściwościach leczniczych (na gardło, niestrawność, ból brzucha itd.) były znane już w średniowieczu.
Zachęcamy też do przeczytania naszego artykułu o czekoladkach :)

Rodzaje cukierków
Cukierki występują w rozmaitych smakach, odmianach, kształtach itd. Mogą zawierać rozmaite dodatki, np. galaretki, orzeszki, bakalie. Są cukierki czekoladowe, twarde do ssania, a także musujące, piankowe, pudrowe, mleczne itd. Niełatwo podać ich dokładną klasyfikację i podziały.
Wśród najpopularniejszych rodzajów cukierków wyróżnia się zwykle:
- czekoladowe (zawierają czekoladę, mogą mieć nadzienie lub dodatki),
- mleczne (wytwarzane na bazie cukru, mleka, masła, to np. krówki, toffi),
- do ssania (robione głównie z cukru i różnych dodatków, są to wszelakie landrynki, a także twarde cukierki z nadzieniem),
- ziołowe (wytwarzane na bazie wyciągów z ziół, często zawierają płynne nadzienie),
- pudrowe (produkowane z cukru pudru z dodatkiem barwników i aromatów).
Cukierki – popularne marki
Obecnie na rynku cukierków jest pod dostatkiem. Praktycznie w każdym sklepie można kupić ich kilka rodzajów. Na sklepowych półkach wybór jest naprawdę ogromny. Dziś każdy więc bez większego problemu znajdzie coś smacznego dla siebie.
Wyjątkowo szeroka jest oferta dla amatorów czekolady. Cukierków czekoladowych jest dużo, to np. cukierki Lindor, M&M's, Michałki, Merci, Grześki, Malaga. Są też do ssania, takie jak Halls, ICE, Zozole, Nimm2, w tym też ziołowe Ricola czy Verbena. Wciąż na sklepowych półkach można też znaleźć cukierki znane od wielu lat, takie jak Raczki, Kukułki czy Irysy. Są kawowe Kopiko. Mamy również takie z nadzieniem, np. Goplana Mister Ron czy Jamajka.