85 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Dania gotowe w słoikach

Na rynku dostępna jest szeroka gama dań gotowych w słoikach odwołujących się do tradycyjnych smaków kuchni polskiej, węgierskiej, włoskiej, azjatyckiej, meksykańskiej. Szklany słoik kojarzy się z domowym sposobem pasteryzowania żywności, a samo szkło jest materiałem o wiele bezpieczniejszym niż blaszana puszka czy plastikowy pojemnik, ponieważ nie wchodzi w interakcje z żywnością. Nie znaczy to oczywiście, że każde danie gotowe w słoiku kupione w sklepie jest pełnowartościowym posiłkiem porównywalnym do obiadu przygotowanego w domu. W tej grupie produktów trafić można zarówno na żywność wysokoprzetworzoną z dodatkiem licznych wzmacniaczy smaku, tłuszczu palmowego czy pełniącego funkcję barwnika karmelu amoniakalnego, jak również na danie, którego jedynym składnikiem nieznanym w domowej kuchni jest skrobia modyfikowana pełniąca rolę zagęstnika.

Zalety dań gotowych w słoikach

Dania gotowe w słoiku mają długą datę ważności (średnio 24 miesiące) i zanim zostaną otwarte, mogą być przechowywane poza lodówką. Nadają się więc na posiłek w pracy, na biwaku czy wyjeździe. Są również bardzo wygodne w domu. Można z nich przyrządzić szybki obiad dla całej rodziny. Można też wybrać danie w sam raz dla jednej osoby, które wystarczy tylko podgrzać. Są to produkty ogólnodostępne.

Producenci dań gotowych w słoikach

W rożnych częściach Polski dominują producenci z danego regionu, np.:

  • Szubryt w małopolskim, podkarpackim i śląskim,
  • Międzychód i Frykas z Kościana w Wielkopolsce.

Powszechnie znane są Łowicz, Pudliszki oraz Delecta – właściciel marki Zagłoba. Serię dobrze doprawionych i – jak zapewnia producent – solidnych dań gotowych pod nazwą „Męska Rzecz” stworzył Stoczek Natura z lubelskiego. Duży wybór dań mięsnych gotowych ma w swojej ofercie wielkopolski Łabimex, śląski Rolnik czy warszawska KOTWICA. Zakład mięsny SMAK-GÓRNO jest znany m.in. z wyrobów w słoikach pod markami Spiżarnia Myśliwego i Podkarpackie Skarby. Każda z tych przykładowych marek jest dostępna także w sklepach internetowych producentów w ofercie detalicznej bądź w cztero- sześciu- lub ośmiopakach.

Dania gotowe w słoikach, źródło: Shutterstock

Rodzaje dań gotowych w słoikach

Wśród dań gotowych w słoikach znaleźć można:

  • posiłki kompletne, które wystarczy tylko podgrzać – na przykład kurczak w potrawce z ryżem, marchewką i groszkiem zielonym, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem, łazanki z kapustą, strogonow z makaronem, spaghetti w sosie bolońskim, gołąbki;
  • produkty stanowiące główną część dania – do podania z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, kluskami, makaronami, ryżem czy pieczywem.
  • zupy, najpopularniejsze z nich to: grochówka na żeberkach, kapuśniak na wędzonce, krupnik, pomidorowa, ogórkowa, żurek z kiełbasą;
  • smarowidła do chleba: boczek mielony wieprzowy, kiełbasa z czosnkiem, kiełbasianka, kaszanki, salcesony, pasztety z różnych rodzajów mięs, smalec z cebulką.

Ceny dań gotowych w słoikach kształtują się od kilku do kilkunastu złotych w zależności od wagi produktu, producenta oraz składu.

Dania w słoikach - waga, kalorie, opinie

Dania gotowe w słoikach mają różną gramaturę (ciężar wyrobu spożywczego). Słoiczki ze smarowidłami czy mięsnymi przysmakami do chleba zawierają najczęściej 180 g lub 160 g produktu. Dania obiadowe dla jednej osoby mają 280 g lub 300 g. Większa porcja to 460 g, 480 g, 500 g, 510 g, 520 g, 540 g.

Dania w słoikach, źródło: Shutterstock

Wartość energetyczna tego typu posiłku nie jest wielka. Na przykład: 100 g gulaszu wieprzowego Szubryta to 75 kcal, bigosu domowego 40 kcal, a flaczków wołowych 36 kcal. Kotlety mielone z kapustą tej samej firmy to 123 kcal/100 g, a zraziki domowe w sosie koperkowym to 126 kcal/100 g.

Jeżeli chodzi o oceny konsumentów, to na przykład dania gotowe w słoikach z Kuchni Staropolskiej (od 7 do kilkunastu złotych za 700 g w zależności od rodzaju dania) cieszą się raczej średnią opinią. Za dość dobrą jakość w rozsądnej cenie chwalone są niektóre dania kościańskiego Frykasa, na przykład leczo pieczarkowe (6–7 zł za 500 g). Mniej więcej na 4 oceniane są dania gotowe w słoikach Pudliszek i seria Domowa Kuchnia Szubryta (za 470 g strogonowa bez wzmacniaczy smaku i konserwantów trzeba zapłacić około 15 zł). Podobnie plasuje się Międzychód, który – jak czytamy na stronie firmy – konserwuje swoje produkty metodą termiczną poprzez pasteryzację lub gotowanie pod ciśnieniem. Warto też zauważyć, że dobrą opinią konsumentów cieszy się wprowadzona przez Biedronkę marka Jadłowiec (obok nieco tańszej Culineo).

Dodaj opinię:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + 3 =

Podobne