948 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Hummus – skład, wartości odżywcze, zastosowanie

4.0 Opinie (1)

Hummus to gęsta pasta o charakterystycznym i nieoczywistym smaku. Jest pożywna i sycąca, a przy tym niepozbawiona prozdrowotnych właściwości. Jej ojczyzną jest Bliski Wschód. Obecnie jednak gości na stołach w wielu krajach całego świata. Ma przy tym tyle samo amatorów co przeciwników. Niewątpliwie warto więc dowiedzieć się, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat hummusu, jego składu i wpływu na zdrowie.

Hummus – co to jest?

Hummus to pasta przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy z oliwek i czosnku. Wywodzi się z kuchni bliskowschodniej – trudno przy tym wskazać jego dokładne pochodzenie. Ma gęstą, kremową konsystencję i beżowy kolor. Niełatwo jest jednak opisać jego smak – z pewnością czuć tu ciecierzycę i sezamową oraz kwaskową nutę, ale całość smakuje w sposób dość nieoczywisty.

Sama nazwa „hummus” pochodzi z języka arabskiego i oznacza dosłownie „ciecierzyca”. Najczęściej spożywany jest w towarzystwie różnego rodzaju pieczywa. Świetnie smakuje także z surowymi warzywami. Wykorzystywany jest również jako dodatek do krakersów czy nachosów.

Z czego składa się hummus?

Głównym składnikiem hummusu jest gotowana ciecierzyca (rodzaj rośliny strączkowej, zwanej też grochem włoskim). Nie obejdzie się w tym przypadku również bez tahini, czyli pasty otrzymywanej z prażonych nasion sezamu. W skład hummusu wchodzą ponadto oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny, a także woda i sól.

W klasycznej postaci bliskowschodni przysmak zawiera wyłącznie wymienione wyżej składniki. Obecnie dostępne są przy tym również jego rozmaite warianty smakowe, np. z suszonymi pomidorami, bazylią, szpinakiem czy pieczoną papryką albo burakiem. Niekiedy spotkać można także hummus z innych roślin strączkowych, np. soczewicy albo bobu.

hummus
Dowiedz się więcej o hummusie! / Shutterstock

Czy hummus jest zdrowy?

Nie ulega wątpliwości, że hummus to produkt wyróżniający się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Wystarczy zresztą rzucić okiem na jego skład, by przekonać się, że pasta zawiera same zdrowe i wartościowe składniki. Ma przy tym niski indeks glikemiczny. Dostarczy nam wprawdzie sporo kalorii (100 gramów hummusu to średnio 250 kcal), ale jest przy tym pożywny i bardzo sycący.

Hummus to przede wszystkim bogate źródło białka oraz cennych aminokwasów. Stanowi także prawdziwą skarbnicę składników odżywczych – zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk, potas i wapń. Ma sporo błonnika.

Jego spożywanie może więc w korzystny sposób wpłynąć na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Hummus wspiera bowiem prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Wzmacnia kości i działa antyoksydacyjnie. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Chroni układ krążenia. Dostarcza dużo energii, zapewniając długotrwałe uczucie sytości.

Hummus – marki i ceny

W ostatnich latach hummus stał się bardzo popularnym produktem i zyskał wielu amatorów. Obecnie można go więc kupić praktycznie w każdym markecie. Jednym z popularniejszych produktów jest przy tym hummus z Biedronki. Klienci równie chętnie wybierają też ten z Lidla.

Średnia cena hummusu to 4-5 złotych za opakowanie zawierające 160 gramów produktu.

Opinie o Hummus – skład, wartości odżywcze, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 + 1 =

Podobne