999 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kefir – opis, właściwości, zastosowanie

kefir

0.0 Opinie (0)

kefir

Kefir to bardzo popularny mleczny napój o kwaskowatym smaku. Doskonale gasi pragnienie, jest orzeźwiający, lekko musujący, a także odżywczy stanowi bogate źródło cennych dla zdrowia składników. To jeden z najstarszych mlecznych produktów fermentowanych. Jego ojczyzną jest Kaukaz, gdzie wytwarzany był już ponad 3 tysiące lat temu. Z całą pewnością warto więc dowiedzieć się, czym wyróżnia się ten wyjątkowy napój. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje o kefirze, jego właściwościach i zastosowaniu.

Kefir – co to za produkt?

Kefir to napój wytwarzany ze sfermentowanego mleka. Otrzymuje się go poprzez zakwaszenie mleka ziarnami kefirowymi (grzybkami) zawierającymi bakterie i drożdże. W procesie produkcji kefiru – dziś przemysłowej – zachodzi fermentacja mlekowa, octowa i alkoholowa.

Początkowo napój wytwarzany był na bazie mleka owczego. Obecnie najczęściej spotyka się natomiast kefir krowi, choć na rynku dostępne są również napoje kozie i owcze, a nawet wegańskie otrzymywane z roślin (np. soi, orzechów, kokosa).

Kefir jest w smaku kwaskowaty i dość wyrazisty. Ma płynną, a przy tym nieco zawiesistą konsystencję i biały kolor. Jego cechą charakterystyczną jest to, że delikatnie musuje. Jest to produkt niskokaloryczny i lekkostrawny, a przy tym bardzo odżywczy.

Czy kefir jest zdrowy?

Nie ma najmniejszych wątpliwości, że kefir to produkt o nieocenionych właściwościach. Jego regularne spożywanie ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jest świetnym wsparciem dla układu odpornościowego. Ma działanie przeciwzapalne. Wspomaga procesy trawienne. Wpływa dobrze na stan kości, zębów, skóry i paznokci. Kefir to także znakomity naturalny priobiotyk mający pozytywny wpływ na stan flory bakteryjnej w organizmie.

Stanowi przy tym bogate źródło pełnowartościowego białka. Dostarcza organizmowi sporo wapnia i kwasu foliowego. Zawiera dużo fosforu, potasu i magnezu. To prawdziwa skarbnica witamin, takich jak witaminy A, D oraz z grupy B.

Nie ma też większych przeciwwskazań do jego spożywania. Poza tym, że kefiru krowiego powinny unikać osoby z nietolerancją laktozy oraz uczulone na białko mleka krowiego.

kefir

Kefir – zastosowanie

Kefir to przede wszystkim produkt przeznaczony do samodzielnego spożywania. Zwykle więc traktuje się go jako orzeźwiający, zdrowy napój wypijany w nieprzetworzonej formie. Z powodzeniem można go jednak użyć także podczas przyrządzania rozmaitych koktajli, np. na bazie owoców – szczególnie dobrze smakuje zmiksowany ze świeżymi truskawkami.

Bywa również dodawany do płatków czy musli w ramach dania śniadaniowego lub przekąski. Co więcej, wykorzystuje się go także jako składnik ciast i pieczywa. Wykorzystany w ten sposób nadaje wypiekom apetycznej wilgotności i lekkości. Można go też użyć podczas przygotowywania placków, placuszków, racuchów, pancake'ów czy naleśników.

Kefir zastąpi tłustą śmietanę jako zabielacz do zup czy sosów. Będzie także jej zdrowszą alternatywą w chłodnikach, twarożkach, sałatkach czy surówkach.

Kefir – marki i ceny

Obecnie na rynku mamy ogromny wybór kefirów różnych marek. Śmiało można powiedzieć, że to produkt dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym, markecie czy dyskoncie. Jednymi z chętniej wybieranych są przy tym kefiry marek znanych sieci handlowych, takich jak Biedronka czy Lidl. Klienci chętnie sięgają również m.in. po kefir Krasnystaw.

Średnie ceny kefiru to 2-3 złote za około 400 gramów produktu.

Opinie o Kefir – opis, właściwości, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

53 + = 55

Podobne