958 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tofu – jak smakuje i czy jest zdrowe? Właściwości i zastosowanie w kuchni

tofu

4.0 Opinie (1)

tofu

Tofu to naturalny produkt roślinny otrzymywany z nasion soi. Jego ojczyzną jest Azja, gdzie już od wieków docenia się walory i właściwości tego przysmaku. Jest to ser sojowy o neutralnym smaku i konsystencji zbliżonej do twarogu. Ma przy tym bardzo szerokie zastosowanie w kuchni oraz długą i bogatą historię kulinarną. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat tofu i jego właściwości.

Tofu – co to jest i jak powstaje?

Tofu to ser otrzymywany z nasion soi, konkretnie z mleka sojowego. Jest to naturalny produkt roślinny, który wyglądem i konsystencją przypomina twaróg. Ma bardzo łagodny, neutralny smak i jasną barwę.

Wytwarzany jest – jak wspomniano – z nasion soi, które po namoczeniu mieli się z wodą celem uzyskania mleka sojowego. To zaś zostaje następnie podgrzane i poddane procesowi koagulacji (przez dodanie koagulatu), czyli oddzieleniu białka sojowego od serwatki. W ten sposób po odsączeniu otrzymuje się gotowy produkt.

Wyróżnia się wysoką zawartością białka, stąd też najczęściej wykorzystywane jest jako zamiennik mięsa czy też nabiału w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jest przy tym lekkostrawne i niskokaloryczne. Ma także niski indeks glikemiczny. 100 gramów tofu dostarcza organizmowi około 80 kcal. Ta sama ilość produktu zawiera średnio 10 g białka, a także około 1,9 g węglowodanów i około 5 g tłuszczu.

Podstawową postacią produktu jest tofu naturalne. Ser występuje w wersji twardej oraz jedwabistej. W sklepach znaleźć można ponadto tofu wędzone i marynowane, a także z dodatkiem przypraw.

tofu
Dowiedz się więcej o tym produkcie! / Shutterstock

Zastosowanie tofu

Tofu – z uwagi na swój niezbyt wyrazisty, właściwie neutralny smak – jest produktem uniwersalnym o niezwykle szerokim zastosowaniu kulinarnym. Można go nawet nazwać bazą czy półproduktem, który wymaga odpowiedniej obróbki. Trzeba przy tym wiedzieć, że może być składnikiem naprawdę wielu potraw, a także samodzielnym daniem czy przystawką. Ten niepozorny ser stwarza bowiem ogromne możliwości kulinarne, gdzie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia.

Tofu jest spożywane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdza się w towarzystwie różnego rodzaju przypraw, sosów i innych dodatków. Może być smażone, gotowane, duszone, grillowane i pieczone. Pasuje do makaronu i ryżu. Doskonale smakuje w połączeniu z warzywami i grzybami.

Ser sojowy wykorzystuje się jako składnik zapiekanek, kotletów, placuszków i dań typu curry, pad thai czy innych azjatyckich specjałów. Może być bazą past kanapkowych i sałatek. Spożywany jest także jako dodatek do pieczywa w formie plastrów, składnik kanapek, szaszłyków i wielu innych przekąsek.

Doskonale sprawdza się również jako baza ciast (w ostatnim czasie na popularności zyskał tzw. tofurnik, czyli sernik z torfu) i deserów (np. tiramisu z tofu), a nawet jajecznicy (tzw. tofucznicy).

set sojowy
Czy ser sojowy jest zdrowy? Zobacz! / Shutterstock

Czy tofu jest zdrowe?

Tofu jest przede wszystkim bogatym źródłem wartościowego białka. Zawiera ponadto wiele cennych dla zdrowia minerałów – znaleźć w nim można wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez oraz selen. Ser sojowy dostarcza również organizmowi witamin A, C, K oraz tych z grupy B. Nie ma więc większych wątpliwości, że jest produktem, który z całą pewnością warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Lista korzyści płynących z jego regularnego spożywania jest przy tym bardzo długa.

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu jego poziomach. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wspiera pamięć i funkcje mózgu. Reguluje ciśnienie tętnicze i poprawia stan włosów i paznokci. Łagodzi objawy menopauzy. Zapobiega osteoporozie. Ma działanie przeciwnowotworowe – szczególnie zapobiega rakowi piersi i prostaty. Pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała.

Tofu – marki i ceny

W ostatnich latach tofu bardzo zyskało na popularności. Ser sojowy jest coraz chętniej kupowany i wykorzystywany w kuchni. Stąd też na rynku wiele ofert tego produktu.

Jednymi z chętniej wybieranych są przy tym tofu Biedronka oraz tofu Lidl. Klienci nierzadko wybierają również ten z Auchan. Średnie ceny sera sojowego to natomiast 4-5 złotych za opakowanie zawierające 180 gramów produktu.

Opinie o Tofu – jak smakuje i czy jest zdrowe? Właściwości i zastosowanie w kuchni - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

43 − = 42

Podobne