1067 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sajgonki – opis, przepis, cena

sajgonki

4.0 Opinie (1)

sajgonki

Sajgonki to jedno z najbardziej znanych dań kuchni orientalnej. Śmiało można powiedzieć, że są jadane i lubiane niemal na całym świecie. Nie ma się zresztą czemu dziwić – to bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Niewątpliwie warto więc wiedzieć, czym się wyróżniają. Poniżej przedstawiamy podstawowe informacje na temat sajgonek i podpowiadamy, jak przygotować je samodzielnie w domu.

Sajgonki – co to jest?

Sajgonki to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni azjatyckiej. Spożywane są zwykle jako przekąska czy przystawka, chociaż niekiedy serwuje się je również jako danie główne. Są to naleśniki z ciasta ryżowego wypełnione farszem. Przypominają nieco nasze rodzime krokiety, zwłaszcza pod względem kształtu.

Podstawowym składnikiem sajgonek są cienkie naleśniki, które przygotowuje się na bazie mąki ryżowej lub z gotowego papieru ryżowego. Wypełnia się je farszem (zwykle warzywnym, mięsno-warzywnym lub warzywno-krewetkowym), a następnie zawija w rolki. Zwykle spożywane są po usmażeniu, ale można spotkać się również z wariantem niesmażonym – wówczas podawane są na zimno (to tzw. spring rolls). Najczęściej serwuje się je z dodatkiem sosu sojowego.

Sajgonki pochodzą z Chin, ale dziś znane są właściwie na całym świecie. Znajdują się w menu każdej azjatyckiej restauracji. Można je zjeść również w każdym barze z orientalnymi daniami. Bez większego trudu można przygotować je także samodzielnie w domu. Co więcej, są dostępne też w sklepach jako danie gotowe, które wystarczy poddać obróbce termicznej.

sajgonki
Dowiedz się więcej o sajgonkach / Shutterstock

Jak zrobić sajgonki?

Sajgonki to – wbrew pozorom – potrawa, której przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Nie jest to też danie, na którego przyrządzenie potrzeba wyjątkowo dużo czasu.

Do zrobienia sajgonek wykorzystuje się najczęściej papier ryżowy – ten zaś jako gotowy do użycia produkt dostępny jest w sklepach z żywnością orientalną i większości supermarketów. Pojedynczy płat papieru należy zanurzyć w ciepłej wodzie – do momentu aż zmięknie i pozwoli się zawijać.

Rodzaj farszu, który w nim umieścimy, zależy już tylko od nas i naszych upodobań. Zwykle bazuje się na warzywach – surowych lub smażonych. Z powodzeniem można dodać również mięso, ryby, krewetki itd. Obowiązkowe są tutaj przyprawy, które podkreślą smak dania. Wybrane nadzienie nakładamy przy krawędzi płatu papieru, aby można było uformować z całości poziomy wałeczek. Należy przy tym pamiętać o zawinięciu papieru do wewnątrz. Ostatnim etapem jest smażenie. Chyba że zdecydujemy się na wersję niesmażoną – wówczas możemy cieszyć się smakiem sajgonek od razu.

sajgonki opis
Przeczytaj nasz artykuł! / Shutterstock

Czy sajgonki są zdrowe?

Sajgonki to bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Są chętnie jadane niemal na całym świecie. Nie ma się zresztą czemu dziwić – zwłaszcza że liczne walory smakowe azjatyckich naleśniczków nie są ich jedyną zaletą. To przecież potrawa, która zwykle składa się z samych zdrowych składników.

Bazą sajgonek – poza ciastem ryżowym – są zazwyczaj warzywa. To często kapusta, marchew, cebula i kiełki. Nierzadko można spotkać się z dodatkiem makaronu sojowego i grzybów mun. W zależności od wariantu smakowego wykorzystuje się tu również mięso, krewetki albo tofu. Możliwości są przy tym właściwie nieograniczone. Wartości odżywcze w dużej mierze zależą zaś od rodzaju użytego farszu. Podobnie jest z właściwościami prozdrowotnymi sajgonek.

Warto też pamiętać, że sajgonki są zwykle smażone w głębokim tłuszczu. Spożywane okazjonalnie nie powinny jednak nikomu zaszkodzić. O wiele zdrowsza będzie więc ich wersja surowa – świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy z całą pewnością dostarczą naszym organizmom wielu cennych dla zdrowia i samopoczucia witamin i minerałów.

Sajgonki – marki i ceny

Sajgonki to niezwykle popularna potrawa. Są jadane często i chętnie – na ulicach, barach i restauracjach, a także w domach. Dziś dostępne są zresztą w większości supermarketów jako danie gotowe.

Jednym z chętniej wybieranych produktów są przy tym sajgonki Biedronka. Klienci często sięgają również po te z Lidla.

Średnia cena sajgonek to 6 złotych za opakowanie zawierające 280 gramów produktu.

Opinie o Sajgonki – opis, przepis, cena - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

44 − 35 =
Powered by MathCaptcha

Podobne