codziennie nowe aktualizacje
Makaron konjac Biedronka – co to za produkt?
Makaron konjac Biedronka to produkt marki Asia Style – marki własnej należącej do sieci sklepów Biedronka będącej częścią portugalskiego przedsiębiorstwa Jeronimo Martins.
Pod marką Asia Style dostępne są różnego rodzaju produkty spożywcze charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, w tym makaron konjac. Jest to makaron wytwarzany na bazie wody (zawartość ponad 90%) oraz mąki otrzymywanej z rośliny o nazwie Amorphophallus Konjac. To produkt bezsmakowy, beztłuszczowy, wegański, gotowy do spożycia bez gotowania. Nie zawiera glutenu. Jest produkowany w Chinach.
Jak przygotować makaron konjac?
Makaron należy odcedzić, a następnie przelać pod bieżącą wodą.
Produkt można spożywać na zimno lub po podgrzaniu, np. na patelni przez 1-2 minuty. Makaron podawać z ulubionymi dodatkami.
Makaron konjac z Biedronki – skład, warianty produktu, dostępność, cena
Makaron konjac z Biedronki występuje w formie spaghetti (długi, cienki makaron) oraz fettuccine (długie, wąskie wstążki).
Produkt dostępny jest wyłącznie w sieci sklepów Biedronka.
Średnia cena makaronu konjac z Biedronki to 5 złotych za opakowanie zawierające 270 gramów produktu (200 gramów po odsączeniu).
W skład makaronu konjac z Biedronki wchodzą: woda, mąka Konjac 4%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
100 gramów produktu dostarcza: 5 kcal (0 g tłuszczu, 0 g białka, 0,1 g węglowodanów)
Nasza opinia o makaronie konjac Biedronka
Makaron konjac Biedronka to produkt specyficzny – głównie z tego powodu, że nie posiada właściwie smaku. Ten jest bowiem zupełnie neutralny i nawet trudny do określenia. Warto przy tym wspomnieć, że makaron świetnie chłonie smaki i aromaty wszelkich dodatków – zwłaszcza wyrazistych przypraw – nabierając tym samym charakteru. Niewątpliwie można to zaliczyć do jego zalet – w zależności od doboru składników dania łatwo uzyskać oczekiwany rezultat.
Co więcej, makaron konjac marki Biedronka nie dostarcza właściwie żadnych kalorii – 5 kcal na 100 gramów to doprawdy znikoma ilość. Nie zawiera także tłuszczu ani białka i węglowodanów. Z pewnością ucieszy to osoby będące na diecie odchudzającej czy też chcących ograniczyć tłuszcze i węglowodany. Pozwala tym samym na dodanie innych, bogatszych w kalorie składników, a przy tym zachowanie niskiej kaloryczności potrawy. Jego struktura i kolor (a także walory smakowe) znacznie różnią się przy tym od konsystencji tradycyjnego makaronu – konjac jest elastyczny i sprężysty, a jego barwa biała, lekko szklista i nieco galaretowata. Z pewnością nie zastąpi więc klasycznej pasty, ale może stanowić ciekawą alternatywę.
Cena tego makaronu jest przy tym korzystna.