codziennie nowe aktualizacje
Makaron spaghetti Barilla - informacje o produkcie
Makaron spaghetti Barilla to oryginalny makaron najpopularniejszego na polskim rynku włoskiego producenta. Został wykonany w sposób tradycyjny z semoliny z pszenicy durum. Znakomicie komponuje się nie tylko z sosem bolońskim czy carbonara, ale również pesto i wieloma innymi dodatkami.
Makaron ma formę suchą przeznaczoną do ugotowania. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Do osolonej, wrzącej wody wystarczy dodać odpowiednią porcję produktu i gotować przez 8 minut. W tym czasie spaghetti osiąga twardość al dente.
Makaron Barilla jest sprzedawany w kartonowych opakowaniach o wadze 500 g, zawierających ok. 6-8 porcji. 100 g suchego produktu zawiera 2 g tłuszczu, 12,8 g białka i 70,9 g węglowodanów (w tym 3,5 g cukrów). Wartość odżywcza takiej porcji wynosi 359 kcal.
Spaghetti Barilla jest najłatwiej dostępnym włoskim makaronem na polskim rynku. Można go kupić w większości supermarketów w cenie ok. 5 zł.
Nasza opinia o makaronie spaghetti Barilla
Barilla funkcjonuje od XIX w. i przez ten czas doprowadziła swoje produkty do perfekcji. Spaghetti tej marki to propozycja dla każdego, kto chce poczuć smak prawdziwego, włoskiego makaronu w najpopularniejszym wydaniu. Makaron Barilla można wykorzystać klasycznie do sosu bolońskiego czy carbonara, ale też dodać do zupy, zapiekanki, wymieszać z warzywami albo innym sosem. Dodaje włoskiego charakteru każdej potrawie.
Nitki makaronu mają odpowiednią, tradycyjną grubość. W zasadzie nie sposób ich rozgotować, co jest dobrą wiadomością dla osób o mniejszych zdolnościach kulinarnych. Po ugotowaniu nie sklejają się. Wyróżniają za to elastycznością, odpowiednią twardością (al dente) i jasnożółtym kolorem. Warto też zwrócić uwagę na porowatą strukturę spaghetti, która utrzymuje na sobie wszelkiego rodzaju sosy czy pesto. Dzięki temu makaron zyskuje estetyczny wygląd w różnego rodzaju daniach. Do tego wyśmienicie smakuje, a swój smak zawdzięcza prostemu składowi bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Mąka z pszenicy durum to sprawdzony, wykorzystywany od wieków składnik. W porównaniu ze zwykłą mąką pszenną zawiera więcej witamin, błonnika i minerałów.
Zaletą makaronu Barilla jest również jego estetyczne, wygodne i ekologiczne opakowanie. Produkt jest zapakowany w karton, który skutecznie chroni przed połamaniem się nitek. W razie niewykorzystania całego spaghetti można go ponownie zamknąć.
Spaghetti Barilla jest droższe od polskich makaronów, ale z pewnością warte swojej ceny ze względu na wysoką jakość o włoskim rodowodzie.